Catharina-ziekenhuis opent Kinderzalfpoli

Array

De polikliniek Dermatologie van het Catharina-ziekenhuis opent op dinsdag 8 juni een Kinderzalfpoli voor kinderen met constitutioneel eczeem. Op de Kinderzalfpoli is naast de gebruikelijke behandeling met hormoonzalf, aandacht voor de psychosociale aspecten, voorlichting over de aandoening en smeerbeleid. Alles is erop gericht de kwaliteit van het leven van een kind met een chronische huidaandoening te verbeteren.

Het spreekuur op de Kinderzalfpoli wordt gedaan door gespecialiseerd verpleegkundige Ellen Sijbers en gespecialiseerd doktersassistente Nicole Roos. Kinderen leren zelf smeren en krijgen uitleg over de zalven. Speciaal voor dit spreekuur is een kindvriendelijke ruimte ingericht met douche en bad. Kinderen krijgen een dvd en werkboekje met instructies, een zalfdiploma en een cadeautje. Ellen Sijbers en Nicole Roos werken onder supervisie van de dermatologen.

Unieke benadering
“Goede voorlichting en begeleiding is essentieel”, aldus Ellen Sijbers. “Wij leren kinderen en de ouders omgaan met hun chronische aandoening. Dat doen we door de juiste vragen te stellen, te luisteren, spelenderwijs smeerinstructies te geven, hen van eenvoudige adviezen te voorzien en door het creeren van een gezellige sfeer. Kinderen worden zelf betrokken bij hun aandoening en krijgen de volledige aandacht. Daarom werken we ook met twee: de een richt zich volledig op het kind en de ander neemt tijd voor de ouders. Deze benadering is uniek in Nederland”.

Een nieuw kind
Nathalie Plantjé komt met haar 8-jarige zoon Maurits speciaal uit Utrecht voor de Kinderzalfpoli. “Ik ben nog steeds verbaasd dat we na al die jaren eindelijk een oplossing hebben gevonden. Ik heb stad en land afgereisd en jarenlang zelf gedokterd met verschillende wasmiddelen, olien, crèmes en zalven. Niets hielp. Door de behandeling op de Kinderzalfpoli van het Catharina-ziekenhuis heb ik in twee maanden tijd een nieuw kind gekregen. Door de smeerinstructies en de praktische adviezen voor thuis, heeft Maurits veel minder last van zijn eczeem. Hij is hierdoor een stuk rustiger geworden. Nu, na de behandelingen, kan ik altijd bellen voor vragen of problemen.” En Maurits zelf is nog het meest enthousiast. Hij vindt het gezellig op de Kinderzalfpoli en is blij dat er echt eens een keer naar hem is geluisterd.

  • Constitutioneel eczeem is een niet-besmettelijke, erfelijke chronische huidaandoening, die roodheid, zwellingen, vochtblaasjes, vochtafscheiding, kloofjes en littekens veroorzaakt.
  • Dermatologie in het Catharina-ziekenhuis
    Op de polikliniek Dermatologie van het Catharina-ziekenhuis kunnen mensen terecht voor diagnose en behandeling van huidaandoeningen zoals wijnvlekken, moedervlekken, open been, vlekjes en plekjes, psoriasis en allergieen. Ook de behandeling van spataderen, SOA’s en eczeem behoort tot het terrein van onze dermatologische zorg. Zo is er een speciale SOA-poli, een vulvapoli en de Kinderzalfpoli om patienten met deze aandoeningen onder gespecialiseerde begeleiding effectief te behandelen. Bij alle behandelingen worden de modernste technieken toegepast.

    Sinds 2004 is het Catharina-ziekenhuis het enige ziekenhuis in Nederland met een huidkankercentrum. Dit centrum richt zich op het vaststellen, behandelen en voorkómen van huidkanker en de voorstadia daarvan. De dermatologen passen de nieuwste technieken toe, waaronder Mohs micrografische chirurgie: een techniek waarbij huidkanker zo huidbesparend mogelijk wordt geopereerd. Operaties vinden plaats in dagbehandeling. Het huidkankercentrum is uitgerust met de modernste technieken én de faciliteiten voor een aangenaam verblijf.

    Santeon
    Het Catharina-ziekenhuis is een Santeon ziekenhuis. Santeon is een nationale ziekenhuisgroep die streeft naar de hoogste kwaliteit van medische zorg en gastvrijheid. Kijk voor meer informatie op www.santeon.nl

Recente artikelen