Kwantificeren van peptiden in lichaamsvloeistoffen

Verschillende lichaamseigen peptiden (bouwstenen voor eiwitten) lijken in verhoogde mate voor te komen in serum van onder andere colonkanker- en borstkankerpatienten. In het geval van borstkanker blijken de concentraties van de specifieke peptiden weer afgenomen na verwijdering van de tumor. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Irene van den Broek.

Zij deed hiervoor metingen met een speciale techniek: vloeistofchromatografie gekoppeld aan massa-spectrometrie. Deze techniek maakt het mogelijk de peptiden in zeer lage concentraties in lichaamsvloeistoffen te herkennen, onderling te onderscheiden en exact te kwantificeren. Dit is in het bijzonder van belang door de speciale rol die peptiden spelen bij de verschillende processen in ons eigen lichaam. Zo ontwikkelde Van den Broek methodes voor het meten van peptide-geneesmiddelen tegen HIV, lichaamseigen peptiden met antimicrobiele werking en peptiden die zijn ontstaan tijdens de afbraak van lichaamseigen eiwitten.

Van de peptiden die ontstaan tijdens de afbraak van lichaamseigen eiwitten wordt vermoed dat zij een belangrijke rol kunnen spelen in de (vroege) diagnose van verschillende types kanker. Met behulp van de ontwikkelde analyse methodes maakte Van den Broek het mogelijk om van enkele van dit soort peptiden daadwerkelijk exacte serumconcentraties te bepalen. De gemeten verhoogde serumconcentraties in onder andere colonkanker en borstkanker tonen het belang aan van de ontwikkelde kwantitatieve methodes voor verder onderzoek naar de mogelijkheden van diverse lichaamseigen peptiden als markers voor

kanker. 28-06-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Irene van den Broek, Farmaceutische Wetenschappen

Proefschrift: Liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry for the quantitative bioanalysis of bioactive and potential biomarker peptides Promotor 1: Prof. dr. J.H.Beijnen Promotor 2: Prof. dr. J.H.M. Schellens Copromotor 1: Dr. ir. R.W. Sparidans

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen