Tweeënhalf miljoen euro voor onderzoek immuunsysteem

Array

Piet Gros (fotograaf: Pieter van Dorp van Vliet – Universiteit Utrecht)

NWO-Spinozapremie voor Utrechtse chemicus Piet Gros
De chemicus prof. dr. Piet Gros van de Universiteit Utrecht heeft de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap, de NWO-Spinozapremie, ontvangen. Gros krijgt de prestigieuze toekenning voor zijn baanbrekende bijdragen aan het ophelderen van de driedimensionale structuur van eiwitten die een vernietigende rol spelen in het menselijk immuunsysteem. Aan de prijs is tweeenhalf miljoen euro verbonden.

Piet Gros (1962) is hoogleraar Biomacromoleculaire kristallografie aan de Universiteit Utrecht. Hij krijgt de NWO-Spinozapremie voor het ophelderen van de driedimensionale structuur van het C3-eiwit. Dit grote eiwit is onderdeel van het ‘oer-immuunsysteem’ dat nog steeds in de mens aanwezig is. Dit immuunsysteem valt uit zelfverdediging alle – ook lichaamseigen – cellen aan, met mogelijk desastreuze gevolgen voor het lichaam. Met structuurbiologische technieken, zoals eiwitkristallografie, onderzoekt Gros de structuren en chemische interacties die aan de basis liggen aan dit immunologisch proces. Het onderzoek van Gros legt de basis voor medicijnontwikkeling op het gebied van o.a. reuma, nierziekten en hart- en vaatziekten.

Utrechtse Spinozalaureaten
Sinds 1995 heeft NWO aan 59 wetenschappers een Spinozapremies uitgereikt. Dertien van hen zijn verbonden aan de Universiteit Utrecht of waren ten tijde van de uitreiking verbonden aan de universiteit: prof. dr. P. Gros (2010), prof. dr. D.M. Curtin (2007), prof. dr. B.J.G. Scheres (2006), prof. dr. J.M. Bensing (2006), prof. dr. R. Bernards (2005), prof. dr.ir. J.S. Sinninghe Damsté (2004), prof. dr. J.L. van Zanden (2003), prof. dr. H. Clevers (2001), prof. dr. J. Oerlemans (2001), prof. dr. D. Frenkel (2000), prof. dr. R. Plasterk (1999), prof. dr. G. ’t Hooft (1995) en prof. dr. F.P. van Oostrom (1995).

NWO-Spinozapremie
De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap en wordt toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren. Spinozawinnaars krijgen tweeenhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen