Ziekenhuizen gaan verpleegkundige extra motiveren

Array

Eerste resultaten uit project Excellente Zorg
Hoe word en blijf je een nog aantrekkelijker ziekenhuis voor goede verpleegkundigen, die goede en veilige patientenzorg leveren? Om die vraag te kunnen beantwoorden doen de Santeon ziekenhuizen mee met `Excellente Zorg’, een verbeterproject van brancheorganisaties V&VN, NPCF en 12 zorgorganisaties. Eerste stap was het uitvoeren van een nulmeting, gebaseerd op een Amerikaanse vragenlijst (magnet hospitals) in Nederlandse zorginstellingen. Wat er uit deze nulmeting onder 4.000 verpleegkundigen en verzorgenden komt, maken de samenwerkende partijen vandaag bekend tijdens een conferentie in Nieuwegein.

De nulmeting in de 12 zorginstellingen richtte zich op drie onderdelen: het werk van de verpleegkundigen- en verzorgenden, de patientenzorg en de organisatie. De vragenlijst heeft op afdelings- en instellingsniveau in kaart gebracht wat de verpleegkundigen en verzorgenden van de werkomgeving binnen de instelling vinden en hoe het ziekenhuis is georganiseerd.

Opleidingsmogelijkheden, voldoende personeel en werken met vakbekwame collega’s vinden verpleegkundigen en verzorgenden het belangrijkst voor een prettige werkomgeving. Ze zijn kritisch over de kwaliteit van de patientenzorg en hebben vaak het idee dat dit beter kan. Over de relaties met de artsen en autonomie zijn ze in alle sectoren positief. Verzorgenden zijn over het algemeen positiever dan verpleegkundigen, behalve als het gaat om de relatie met de artsen. Hoe hoger het opleidingsniveau van de verpleegkundigen en verzorgenden, hoe positiever zij zijn over de relaties met de artsen.

De resultaten bevestigen in grote lijnen de bestaande inzichten en het beleid van de zes Santeon ziekenhuizen. De zes ziekenhuizen blijken op de goede weg te zijn. Tegelijkertijd geven de uitkomsten inzicht in hoe deze ziekenhuizen de professionele ruimte van de verpleegkundigen en verzorgenden kunnen vergroten en hoe de organisatie ze beter kan motiveren om te komen en te blijven. De deelnemende ziekenhuizen en instellingen starten (of continueren) op basis van de resultaten al gerichte verbetertrajecten.

Het doel van deze enquête was om na te gaan of de op Amerikaanse best practices gebaseerde onderzoeksmethode bruikbaar is voor de Nederlandse situatie. Santeon is content met de informatie uit dit onderzoek en wil de methode verder aanscherpen om beter te kunnen inspelen op de specifieke (organisatie)cultuur in Nederland. Ook andere instellingen hebben inmiddels aangegeven dat ze mee willen gaan doen met Excellente Zorg.

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen