Controle op ondervoeding patiënten Medisch Centrum Alkmaar (MCA)

Array

Poliklinische patienten met een verhoogd risico op ondervoeding worden in Medisch Centrum Alkmaar vanaf begin dit jaar standaard gecontroleerd op ondervoeding. Vroegtijdige ontdekking van ondervoeding verhoogt de kans op herstel en verbetert de kwaliteit van leven.

Tien procent
MCA controleert al jarenlang bij ziekenhuisopname van patienten op ondervoeding. In januari startte het ziekenhuis met het toetsen op ondervoeding van patienten op de dagbehandeling oncologie. Deze patienten worden poliklinisch behandeld. Er zijn inmiddels vijftienhonderd patienten gescreend, tien procent van hen bleek ondervoed. Dit komt overeen met het landelijk gemiddelde. Sinds mei worden ook oncologiepatienten op de polikliniek chirurgie en de hart-longpolikliniek gescreend. Deze controle wordt uitgebreid naar andere poliklinische groepen met een verhoogd risico op ondervoeding.

Voorspoedig herstel
Een korte, doeltreffende vragenlijst en de meting van de verhouding van lengte en gewicht (de zogeheten body mass index, BMI) maakt duidelijk of de patient ondervoed is. Zo wordt snel duidelijk of er sprake is van ondervoeding en kan de voedingsbehandeling snel beginnen. Dat verhoogt de kans op een voorspoedig herstel. Ondervoeding kan namelijk leiden tot een verhoogde kans op ziekenhuisopname, meer bezoeken aan huisarts en ziekenhuis, verhoogd medicijngebruik, trager herstel en een grotere kans op opname in een verzorgingstehuis. Daarbij daalt de kwaliteit van leven.

Voorop
Het MCA loopt met het poliklinisch screenen regionaal voorop en behoort ook landelijk tot een van de eerste ziekenhuizen die hiermee zijn gestart.

IJsjes
Met het uitdelen van ijsjes aan patienten op de dagbehandeling oncologie en betrokken specialisten en verpleegkundigen is aandacht besteed aan de nieuwe werkwijze.

Bron: Medisch Centrum Alkmaar

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen