Bijvak verslavingszorg voor medische studenten komt eraan

Array

alcohol-verslavingVerslaving aan alcohol, tabak, drugs, gokken en eten spelen een rol in menig medisch consult. Ze vormen oorzaak of gevolg van menig sociaal probleem als echtscheiding, werkloosheid en huisuitzetting.

Om die reden heeft het Julius Centrum het initiatief genomen om de Utrechtse medische studenten een keuzeblok Verslavingszorg aan te bieden. Zij hebben dat gedaan op aandringen van de Raad van Bekwaamheids Ontwikkeling (RVBO) in de verslavingszorg, die signaleerde dat de kennis over verslaving bij artsen wel eens tekortschiet.

De UMC Utrecht onderwijsleiding heeft deze week  groen licht gegeven voor dit nieuwe bijvak, dat is voorbereid door dr. Gerdien de Weert, in overleg met diverse UMC Utrecht collega’s. Het gaat in het voorjaar van 2010 van start. Heeft u lesmateriaal (films, casussen, collegedictaten) over verslavingszorg? Wilt u uw kennis met het Julius Centrum delen? Stuur dan een mail naar Gerdien de Weert op [email protected]

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Bijvak verslavingszorg voor medische studenten komt eraan"

  1. Heel goed dat er iets gedaan wordt in de opleiding, wij hebben vooral te maken met het niet kunnen herkennen van verslaving door medici. Ready For Change is een instelling die mensen behandeld met een afhankelijkheidsprobleem, ook geven wij trainingen bij zeer grote bedrijven,bedrijfsartsen, HR managers en Arbo artsen. Dit allemaal door ervaringsdeskundige. Wij zijn bereid om het UMC te helpen!

    Richard van den Ende
    Ready For Change
    http://www.readyforchange.nl

Comments are closed.

Recente artikelen