Mannen die vaak moeten plassen vaak onterecht bang dat ze prostaatkanker hebben

Array

Veel mannen die vaker moeten plassen dan normaal zijn bang dat ze misschien wel prostaatkanker hebben. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting van de prostaat. De arts noemt het ook wel BPH: Benigne Prostaat Hyperplasie. Hier krijgt bijna iedere man ooit mee te maken, maar niet iedereen heeft er last van. Zeker 30% van alle mannen heeft een zodanige prostaatvergroting dat hij er last van krijgt. Vaak merken ze dat aan hun urinelozingen.

prostaatkanker videoDe prostaat is een relatief klein orgaan, dat zo groot is als een kastagne.  Het orgaan bevindt zich bij mannen juist onder de blaas aan het begin van de plasbuis. Aan de voorkant ligt hij tegen het schaambeen aan, aan de achterkant ligt de endeldarm.

De prostaat ligt dus om de vergroesserung-prostata-bis-orangengroesseplasbuis heen en zou, als-ie groter wordt, de plasbuis kunnen vernauwen. De prostaat is een klier, en bestaat uit miljarden kleine buisjes, die met z’n allen het zaadvocht maken. Eigenlijk is de prostaat niet één klier, maar een aantal klieren tezamen binnen één kapsel (bindweefselwand). In het kapsel, dus de buitenwand van de prostaat bevinden zich ook nog spiervezeltjes, die mogelijk een functie hebben bij de zaadlozing. Bij mannen groeit de prostaat naarmate men ouder wordt. Normaliter is de prostaat ongeveer 15 ml. groot; hij kan echter gedurende het leven groeien, waarbij volumes van 100 ml. of meer geen uitzondering zijn. Door de vergrote prostaat kunnen de volgende klachten ontstaan:

Vaker moeten plassen

Een bijzonder hinderlijk bijeffect van een vergrote prostaat kan zijn dat de blaas overactief wordt. Doordat de prostaat groeit, verkleint de doorgang in de plasbuis, en worden de spieren van de blaas sterker. Waardoor de blaas overactief wordt met als gevolg dat de aandrang om steeds te plassen aanwezig is. Dit noemt men ook wel een overactieve blaas.

Zwakkere plasstraal

De leeftijd de prostaat bij de meeste mannen gaat groeien ligt zo rond het 50ste levensjaar. Dit kan tot gevolg hebben dat mannen vaker moeten plassen en ook de plassterkte kan minder krachtig worden. Niet ernstig maar wel vervelend en lastig. Soms kan het zelfs zo zijn dat de straal even stopt tijdens het plassen. Ga niet harder persen want hierdoor zal de plasstraal niet krachtiger worden. Gewoon ontspannen en rustig blijven zitten/staan. En probeer de blaas helemaal leeg te plassen.

Erectieproblemen.

Prostaatklachten gaan vaak samen met erectiestoornissen. Men denkt dat er diverse factoren op elkaar inwerken en bepaalde klachten veroorzaken die elkaar weer kunnen versterken. De factoren waar u rekening mee moet houden die meespelen bij erectiestoornissen zijn: verhoogde bloeddruk, een hoog cholesterol, medicijngebruik en een laag testosteronpeil.

Plassen gaat moeilijker

Naast het vaker en minder hard plassen, kunnen er andere klachten ontstaan zoals ongewenst urineverlies, een branderig gevoel en het moeizaam kunnen beginnen met plassen.

Kortom plasproblemen bij mannen horen een beetje bij het ouder worden. Echter wanneer de klachten erger worden, er bloed in de urine zit, het plassen echt pijn begint te doen of het plassen niet lukt (ook niet wanneer u compleet ontspannen bent), dan raden wij u aan dit te bespreken met uw huisarts.  En met een aantal leefstijlaanpassingen, tips, zelfzorgmiddelen en incontinentiematerialen is urineverlies goed onder controle te krijgen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen