Behandeling anorexia binnen ieders bereik, zorgverzekeraar vergoedt

Array

Doorbraak in GGZ naar aanleiding van KRO documentaires ‘Vel over Probleem’
Human Concern, het netwerk van ervaringsdeskundige therapeuten die eetstoornissen behandelen, wordt officieel erkend en dus vergoed door zorgverzekeraars binnen het basispakket. Dit betekent dat iedereen met een eetstoornis nu in aanmerking komt om therapie te volgen bij gecertificeerde therapeuten die dezelfde route hebben afgelegd als hun clienten, en dus wéten waar ze het over hebben.

De visie en aanpak van Human Concern werden belicht in de spraakmakende KRO-documentaires ‘Vel over Probleem I & II’. Hieruit bleek, tot grote publieke verontwaardiging, dat deze op maat gemaakte behandeling niet werd vergoed. Programmamaker Jessica Villerius schreef daarop een aanbeveling voor de GGZ registratie, en ook CDA Kamerlid Sabine Uitslag – net opnieuw herkozen – maakte zich hard voor bekendheid rondom deze aanpak. Uitslag: “Ik moest echt een traantje wegpinken toen ik hoorde dat het voortaan wel wordt vergoed, dit is zulk fantastisch nieuws.”

De maakster van de documentaires, Jessica Villerius, is blij dat deze behandeling nu wel wordt opgenomen in het basispakket. “Dit is een hele goede zaak. Alle negen meiden die ik volgde voor de film gaven aan dat zij dolgraag behandeld zouden willen worden door iemand die ze begrijpt en tegelijkertijd laat zien dat je van een eetstoornis kunt genezen. Maar het werd niet vergoed door de GGZ. Voor sommigen hield dat feitelijk in dat ze vanwege een geldkwestie niet beter konden worden. Dat was een krankzinnige constatering en verschrikkelijk om aan te moeten zien. De meiden uit de film die nog keihard aan het knokken zijn, hebben dan ook uitgelaten gereageerd op dit geweldige nieuws.”

Carmen Netten, oprichter van de Stichting en dus ook ervaringsdeskundig, zet zich al jaren in voor vergoeding van de behandeling. Ze is dan ook erg gelukkig met deze officiele GGZ vergunning. “Dit is de kroon op ons werk, we worden eindelijk gezien. Nu is de behandeling voor iedereen bereikbaar, aangezien deze niet meer zelf betaald hoeft te worden. De drempel om je voor een eetstoornis te laten behandelen is sowieso erg hoog, helemaal als er ook nog eens kosten aan zijn verbonden. Met deze erkenning wordt duidelijk dat we heel goed weten waar we het over hebben.”

De Stichting Human Concern genoot al veel media-aandacht sinds haar oprichting in 2003. “Dat komt omdat het vrij controversieel was, omdat het een therapie op basis van ervaringsdeskundigheid betreft, en dus niet op klinische wetenschap. Een eetstoornis wordt nog maar wat vaak gezien als een ‘lastige’ en ‘onbehandelbare’ ziekte, maar daar ben ik het pertinent mee oneens. Onze therapeuten zijn het levend bewijs dat je honderd procent kunt genezen van je eetstoornis, het is alleen zaak dat je daar op een respectvolle manier in wordt begeleid. Dat je niet wordt gestraft als sommige dingen even niet lukken, zoals in sommige klinieken of reguliere ziekenhuizen. Onze therapeuten nemen mensen met Anorexia of Boulimia niet meteen de ziekte af, maar leren hoe je het langzaam los kunt laten om vervolgens weer normaal te functioneren.”

Voor meer informatie:
www.humanconcern.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen