Kookboek dementerenden

0
1018

In dienstencentrum Katwijk is donderdag de presentatie van een in Oss gemaakt kookboek voor bewoners en verzorgenden van de gesloten afdeling van Katwijk. Dit zijn dementerende mensen. Dit kookboek is bestemd voor zowel bewoners als verzorgende van het unieke kleinschalig woonproject op de gesloten afdeling binnen Katwijk, voor clienten met dementie ook wel PG(Psycho-Geriatrie) genoemd.

Op donderdag 24 juni 2010 van 16.30 tot 19.00 uur vindt de feestelijke presentatie en in gebruik name plaats van het kookboek voor dienstencentrum Katwijk.

Het kookboek is een initiatief van de stichting Vrienden van Katwijk in samenwerking met dienstencentrum Katwijk en het Hooghuis lyceum. In het kader van diverse projecten van deze school, hebben leerlingen behalve het bedenken en aanleveren van diverse recepten, ook de lay-out en het produceren van dit kookboek gerealiseerd. De in gebruik name vindt plaats op dienstencentrum Katwijk, Kruisstraat 55 te Oss. Het kookboek dat het mogelijk maakt om dagelijks een gevarieerd en vrij eenvoudig te bereiden gerecht/maaltijd voor te schotelen, is verder behalve een uitgebreid kookadvies ook voorzien van leesmateriaal in de vorm van het ophalen van herinneringen bij het ingezonden recept. Ook vele foto’s van gerechten en deelnemers zijn in dit boek vertegenwoordigd. Dit boek heeft als doel om samen met de verzorgende en vrijwilligers, de clienten van het kleinschalig wonen behalve het gezamenlijk eten ook het bereiden ervan te ondersteunen. Op deze manier draagt het hele kookgebeuren bij als een activiteit dat zeker als een vorm van welzijn en sociaal contact bestempeld mag worden. Omdat het kleinschalig wonen op Katwijk binnen Nederland uniek is, zal dit boek een belangrijke leidraad zijn in de dagelijkse keuze van het bereiden en koken van de maaltijden. Ook is het een voorbeeld voor de toekomstige woonprojecten die op deze manier gestalte gaan krijgen.

Medewerking aan het kookboek.

Behalve de inzendingen met recepten van bewoners, familieleden, vrijwilligers, personeel en management van Katwijk, zijn er ook vele recepten aangeleverd via externe bronnen. Diverse horecaondernemers uit Oss en omgeving, enkele bekende tv persoonlijkheden en ook de burgemeester van Oss, hebben belangeloos hun medewerking verleend.
Tijdens deze presentatie zullen leerlingen van het Hooghuis een aantal recepten uit het kookboek bereiden en serveren aan de bewoners in de keukens van de huisjes van de verpleegafdeling.

Het kookboek maakt het mogelijk om dagelijks een gevarieerde en eenvoudig te bereiden maaltijd voor te schotelen. Behalve de inzendingen met recepten van bewoners, familieleden, vrijwilligers, personeel en management van Katwijk, zijn er ook vele recepten aangeleverd via externe bronnen. Diverse horecaondernemers uit Oss en omgeving en burgemeester Herman Klitsie van Oss hebben meegewerkt.

Tijdens de presentatie donderdag zullen leerlingen van het Hooghuis een aantal recepten uit het kookboek bereiden en serveren aan de bewoners.