Nederlandse primeur AMC ziekenhuis met knuffelscanner voor kinderen

Nederlandse primeur voor AMC met internationaal bekroonde Philips knuffelscanner voor kinderen
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam gaat als eerste ziekenhuis in Nederland kinderen voor een medisch onderzoek op hun gemak stellen met een zogenaamde knuffelscanner. De internationaal bekroonde en unieke Philips Kitten Scanner maakt kinderen spelenderwijs bekend met de scanprocedure met een CT of MR, waar ze vaak erg tegen opzien. Deze creatieve oplossing helpt kinderen op hun gemak te stellen waardoor mogelijk minder kalmerende middelen nodig zijn of onderzoeken opnieuw moeten worden gedaan.

De Kitten Scanner staat opgesteld in de wachtkamer van een ziekenhuis en bestaat uit een kleine, gestileerde versie van een echte scanner met een tv-scherm en verschillende speelgoeddieren (een krokodil, een robot, een olifant en een kip) waarmee kinderen zich kunnen identificeren. Terwijl ze wachten op het geplande onderzoek worden de kinderen via een animatiefilmpje op het scherm uitgenodigd om met de Kitten Scanner te spelen; ze mogen een van de dieren uitkiezen en op het bed van de Kitten Scanner leggen. Het kind kan vervolgens het bed met het dier in de scannertunnel schuiven, net als bij een echte scanner. Wanneer het dier in de scanner ligt, activeert de ingebouwde RFID-tag een animatie op het tv-scherm, waarin het verhaal van het gekozen dier wordt verteld: hoe het heet, wat het heeft gedaan en waarom het voor een scan naar het ziekenhuis moest. Dat kan in een van de vele talen die beschikbaar zijn. Aan de hand van dit verhaal laat de animatie kinderen zien hoe een echte scanner werkt en hoe daarmee in het lichaam kan worden gekeken.

“De kittenscanner is een onderdeel van de voorbereiding en voorlichting van kinderen, en hun ouders, voor het MR- en CT-onderzoek dat zij moeten ondergaan. Door de kinderen meer uitleg te geven en op hun gemak te stellen, hopen we dat het aantal geslaagde en goed interpreteerbare onderzoeken zal toenemen,” zegt radioloog Marieke Sprengers van het AMC.

De Kitten Scanner maakt deel uit van de totale reeks ‘Ambient Experience’-oplossingen die Philips heeft ontwikkeld om medisch zorg vriendelijker, mensgerichter, maar ook effectiever te maken. Het AMC beschikte al over een zeer innovatieve Ambient Experience scanruimte.

Internationale prijzen
De Philips KittenScanner viel vorig jaar meerdere malen internationaal in de prijzen en werd onder meer bekroond met een IDEA Award en een Dutch Design Award. Het IDEA-programma (International Design Excellence Awards) is de meest prestigieuze internationale ontwerpcompetitie voor onderscheidende productontwerpen. Dutch Design Awards bekroont jaarlijks het beste van de Nederlandse vormgeving.


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen