Plotseling hoge zonkracht zorgt voor extra verbrandgevaar

0
333

Het KNMI meet vandaag Zonkracht 7. Dit is een van de hoogste zonkrachtwaarden in Nederland. De zonkracht, die in Nederland varieert van 0 tot 8, geeft aan hoe lang iemand gemiddeld zonder zonbescherming de zon in kan. Bij zonkracht 7 kun je in een kwartier al flink verbranden. Zeker bij deze eerste hoge zonkrachtdagen, als de huid nog nauwelijks gewend is aan de zon. Hoe vaker iemand verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker. KWF Kankerbestrijding wil iedereen laten genieten van de zon, maar wel zonder te verbranden. Daarvoor worden bijzondere waarschuwingsmiddelen ingezet.

Bijzondere waarschuwingsmiddelen

In Zandvoort gaat woensdag een team van ‘verbrande’ acteurs samen met de GGD Kennemerland het strand op om iedereen op een vrolijke en ludieke manier te waarschuwen voor extra verbrandgevaar. In Openluchttheater Soest krijgen alle bezoekers een portie zonnebrandcrème voordat ze samen met Dirk Scheele het insmeerlied gaan zingen. Het lied is met echte insmeerstations en zonnebrandcrème verspreid aan kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen in Nederland. Voor het basisonderwijs en de buitenschoolse opvang zijn er bovendien allerlei proefjes ontwikkeld om de kracht van de zon te ontdekken. Volwassenen worden met posters bij fietsverhuurbedrijven, sportclubs, watersportorganisaties en attractieparken herinnerd aan zonbescherming. Voor buitenwerkers is er de speciale poster “Stoer op de steiger”. En sinds een week zijn er de zonkracht app en het zonkrachtbericht via de mobiele telefoon, hyves, desktop widget, e-mail en twitter. Het bericht geeft een waarschuwing die gekoppeld is aan de zonkracht van de dag en het huidtype van de ontvanger. Het Zonbeschermingsadvies op maat is beschikbaar door ZON te sms-en naar 4414. Alle andere middelen zijn te vinden op de pagina’s over verstandig zonnen van KWF Kankerbestrijding.

Huidkanker

Het aantal gevallen van huidkanker blijft explosief stijgen. Dit jaar zullen er weer bijna 40.000 mensen zijn, waarbij voor het eerst huidkanker wordt geconstateerd. De kans op een basaalcelcarcinoom is in Nederland gemiddeld 1 op de 6 voor mannen en 1 op de 7 voor vrouwen. Huidkanker is in de meeste gevallen niet dodelijk, maar zorgt wel voor veelvuldig controles en vervelende littekens. Zeker voor de kinderen is het belangrijk om niet te verbranden. Hun huidcellen zijn nog in ontwikkeling. Beschadigde cellen blijven zich doordelen en kunnen op latere leeftijd zorgen voor huidkanker.

Bron: KWF