Bacteriën verstoren hechting kunstheup

Array

Bij vier tot dertien procent van de patienten met een nieuwe heup verstoren bacteriele infecties de hechting tussen kunstheup en bot. Dat stelt orthopedisch chirurg in opleiding Dirk Jan Moojen in zijn promotieonderzoek dat hij uitvoerde aan het UMC Utrecht. Hij promoveert op 24 juni.

Moojen onderzocht 176 patienten uit zeven ziekenhuizen waarbij een kunstheup vervangen moest worden omdat de prothese niet meer goed vastzat aan het bot. In al deze gevallen verklaarden artsen het loslaten door mechanische spanning en niet door een infectie.
Met uitgebreide bacteriekweken en geavanceerde DNA-technieken spoorde Moojen in 4 tot 13 procent van de gevallen toch bacterien op. Bij vier procent van de patienten zag hij een gewone infectie, bij negen procent vond hij aanwijzingen voor een zwakke, weinig actieve infectie. Moojen verwacht dat deze zogenaamde laag-virulente infecties een veel grotere rol spelen dan tot nu toe gedacht. Bacterien verstoren de hechting tussen kunstheup en bot omdat de afweerreactie gericht tegen de ziekteverwekkers ruimte creeert tussen bot en prothese.

Orthopedisch chirurgen behandelen patienten rondom een heupoperatie preventief met antibiotica via een infuus en ook het cement om heupen vast te zetten bevat antibiotica. Maar alleen als een sterke verdenking bestaat op een infectie stellen ze het plaatsen van de nieuwe heup meerdere weken uit tot na een antibioticabehandeling In overige gevallen verwijderen ze in één operatie de loszittende prothese, maken het bot schoon en plaatsen de nieuwe kunstheup.

Toch raadt Moojen niet aan alle heuppatienten te onderzoeken op bacterie-DNA. De gebruikte methode is daarvoor te ingewikkeld. “Maar ik zou willen dat orthopedisch chirurgen nog meer argwaan hebben voor infecties. Ze moeten actiever zoeken naar infecties en er niet vanuit gaan dat de loslating wel een mechanische oorzaak zal hebben. Ik zou het willen omdraaien: er is sprake van een infectie tot het tegendeel bewezen is.”

In Nederland ontvangen jaarlijks twintigduizend mensen een nieuwe heup. Na tien jaar is tien procent van de gevallen alweer aan vervanging toe, terwijl een kunstheup meer dan twintig jaar kan blijven zitten.

Dirk Jan Moojen promoveert op 24 juni aan het UMC Utrecht.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen