Langer zelfstandig wonen dankzij slimme installatietechniek

Array

Gisteren werd in Delft de voorbeeldwoning ‘Wel Thuis’ geopend. Deze bijzondere -levensloopgeschikte- woning laat zien hoe ouderen en mensen met een beperking langer zelfstandig kunnen blijven wonen dankzij slimme installatietechniek. In de voorbeeldwoning, gesitueerd in een bestaande galerijflat aan de Diepenbrockstraat in Delft, kunnen mensen die hun huis willen laten aanpassen ideeen opdoen. Wel Thuis is een initiatief van UNETO-VNI -de brancheorganisatie voor installateurs-, Zorginstellingen Pieter van Foreest, de gemeente Delft, woningbouwcorporaties Vestia en Vidomes en opleidingsfonds Otib.

De voorbeeldwoning Wel Thuis laat zien hoe eenvoudig het is om een bestaande woning levensloopgeschikt te maken. De gehanteerde aanpak is toepasbaar op de meer dan een half miljoen galerijwoningen uit de jaren zestig en zeventig, die in het beheer zijn van woningbouwcorporaties. Dat is mogelijk dankzij een keuzemodel van TNO, dat uitgaat van de behoeften van de toekomstige bewoner.

Een levensloopgeschikte woning als Wel Thuis is niet alleen interessant voor bewoners met beperkingen, maar ook voor vitale vijftigers en zestigers, die nog geen gezondheidsproblemen hebben. Zij kunnen nu al kiezen voor een woning die eenvoudig kan worden aangepast aan hun toekomstige gezondheidssituatie. Daarbij kan het gaan om verminderde mobiliteit, ademhalingsproblemen -COPD-, lichte dementie of visuele of verstandelijke beperkingen.

De technische aanpassingen in de woning zijn afhankelijk van de gezondheidstoestand van de bewoners. Te denken valt bijvoorbeeld aan een zorgoproepsysteem, inloop- of inroldouche, aangepast toilet, personenalarmering, slipvaste vloeren of een in hoogte verstelbare keuken. Maar ook verlichting met aanwezigheidsdetectie, automatische bediening van gordijnen, zonwering en ventilatie en binnendeuren die automatisch openen, kunnen ervoor zorgen dat iemand langer zelfstandig kan blijven wonen.

Volgens initiatiefnemer UNETO-VNI, de brancheorganisatie voor installateurs, biedt het levensloopgeschikt maken van woningen grote voordelen. UNETO-VNI voorzitter Marcel Engels: ‘De meeste mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dankzij dit type woning is dat mogelijk. Bovendien kunnen we op deze manier de zorgkosten in de hand houden en krijgen woningen dankzij de technische aanpassingen een tweede leven, zodat zij hun waarde behouden.’

Toekomstige bewoners van een levensloopgeschikte woning en andere geïnteresseerden kunnen vanaf morgen een bezoek brengen aan de voorbeeldwoning Wel Thuis in Delft. In de woning worden rondleidingen verzorgd door een speciaal opgeleid team van de TU Delft. Aanmelden voor een bezoek kan via de website www.welthuis.net.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen