Vergunning Sterigenics was onterecht, onaanvaardbaar gezondheidsrisico

0
195

Inwoners van Zoetermeer hebben een ‘onaanvaardbaar’ gezondheidsrisico gelopen doordat het bedrijf Sterigenics, dat jarenlang in de stad gevestigd was, het kankerverwekkende ethyleenoxide uitstootte. Dat het bedrijf in 2002 van de gemeente nog een vergunning heeft ontvangen was onterecht.

Dat zijn enkele conclusies van een onafhankelijk onderzoek geleid door oud-minister Frank de Grave naar de gang van zaken rond het bedrijf. Het onderzoeksrapport werd vrijdag gepubliceerd. Ook kreeg het in 2002 ten onrechte een vergunning.
Sterigenics, dat medische apparatuur en kleding reinigt, kwam in december vorig jaar in opspraak wegens de grotere dan toegestane uitstoot van ethyleenoxide. Volgens de Grave heeft de gemeente Zoetermeer fouten gemaakt waardoor dit kon gebeuren. De oud-minister wijst in het rapport onder andere op een ‘onacceptabel’ gebrek aan toezicht door de gemeente op de uitstoot.

Volgens de commissie De Grave heeft de gemeente fouten gemaakt die vooral zijn te wijten aan een bestuurscultuur waarin ambtenaren zich niet vrij voelden om bestuurders kritisch te benaderen. Ook werden bij het verlenen van vergunningen te weinig voorwaarden gesteld en was er onvoldoende interne controle.

Actiecomité SterigeNIKS heeft al eerder geconstateerd dat het bedrijf Sterigenics nog altijd niet aan het afbouwen is.
De gemeente laat weten metingen te blijven uitvoeren naar de uitstoot van ethyleenoxide via de zogenoemde scrubber door het bedrijf Sterigenics totdat het bedrijf zijn productie daadwerkelijk stil legt. Dit heeft het college van B&W besloten op advies van Tauw, een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau en DCMR, de milieudienst Rijnmond.
De meetapparatuur wordt regelmatig uitgelezen.