Vergunning Sterigenics was onterecht, onaanvaardbaar gezondheidsrisico

Array

Inwoners van Zoetermeer hebben een ‘onaanvaardbaar’ gezondheidsrisico gelopen doordat het bedrijf Sterigenics, dat jarenlang in de stad gevestigd was, het kankerverwekkende ethyleenoxide uitstootte. Dat het bedrijf in 2002 van de gemeente nog een vergunning heeft ontvangen was onterecht.

Dat zijn enkele conclusies van een onafhankelijk onderzoek geleid door oud-minister Frank de Grave naar de gang van zaken rond het bedrijf. Het onderzoeksrapport werd vrijdag gepubliceerd. Ook kreeg het in 2002 ten onrechte een vergunning.
Sterigenics, dat medische apparatuur en kleding reinigt, kwam in december vorig jaar in opspraak wegens de grotere dan toegestane uitstoot van ethyleenoxide. Volgens de Grave heeft de gemeente Zoetermeer fouten gemaakt waardoor dit kon gebeuren. De oud-minister wijst in het rapport onder andere op een ‘onacceptabel’ gebrek aan toezicht door de gemeente op de uitstoot.

Volgens de commissie De Grave heeft de gemeente fouten gemaakt die vooral zijn te wijten aan een bestuurscultuur waarin ambtenaren zich niet vrij voelden om bestuurders kritisch te benaderen. Ook werden bij het verlenen van vergunningen te weinig voorwaarden gesteld en was er onvoldoende interne controle.

Actiecomité SterigeNIKS heeft al eerder geconstateerd dat het bedrijf Sterigenics nog altijd niet aan het afbouwen is.
De gemeente laat weten metingen te blijven uitvoeren naar de uitstoot van ethyleenoxide via de zogenoemde scrubber door het bedrijf Sterigenics totdat het bedrijf zijn productie daadwerkelijk stil legt. Dit heeft het college van B&W besloten op advies van Tauw, een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau en DCMR, de milieudienst Rijnmond.
De meetapparatuur wordt regelmatig uitgelezen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen