Nationaal Ouderenfonds geeft hittetips voor ouderen

Array

Ouderen die last hebben van de hitte of willen weten hoe ze een hittegolf beter doorkomen, vinden via www.ouderenfonds.nl  12 praktische tips. Wie geen computer heeft, kan dag en nacht de Ouderenhulplijn 0900-6080100 bellen. “Het is niet alleen een kwestie van veel drinken, gezond eten, rustig aan doen en ’s middags uit de zon blijven,” vertelt directeur Jan Romme “voedsel bederft sneller, wondjes gaan vlugger ontsteken en je lichaam heeft meer zout nodig. Daarnaast is het belangrijk dat ouderen extra alert zijn voor insluipers nu ramen en deuren vaker open staan.”

Terwijl Nederland massaal naar het strand of het zwembad trekt en de barbecue overal aangaat, is een warme zomer voor veel ouderen enorm afzien. Hulpbehoevende ouderen lopen bij temperaturen van meer dan 25 graden een sterk verhoogd gezondheidsrisico, omdat zij moeilijker hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Ook komen uitputting en uitdroging als gevolg van versneld vochtverlies en te weinig drinken bij ouderen veel voor. Als ouderen ziek zijn of (vochtafdrijvende) medicijnen gebruiken, is het raadzaam om samen met de huisarts te overleggen wat de mogelijkheden zijn.

Naarmate de warmte aanhoudt, worden de gezondheidsrisico’s van ‘hittestress’ bij ouderen groter. De meeste huizen en instellingsgebouwen in Nederland zijn namelijk niet hitteproof, waardoor de temperatuur er flink kan oplopen. Daarnaast zijn in de zomermaanden veel verzorgers en mantelzorgers op vakantie.
Om de hitte toch door te komen, roept het Ouderenfonds ouderen en mantelzorgers  op om de hittetips goed te lezen of te bellen met de Ouderenhulplijn. Wie in deze zomertijd eenzaam is of behoefte heeft aan een gesprek, kan uiteraard ook 24 uur per dag terecht bij de Ouderenhulplijn (5 cent/minuut).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen