Vroeg gebruik van temporele informatie tijdens taalverwerking

Gesproken taal is een continue stroom van akoestische informatie. Daarom maken luisteraars tijdens het woordherkenningsproces meteen gebruik van de beschikbare klankinformatie. Ze vernieuwen voortdurend hun hypotheses over het woord dat ze denken te horen. Eva Reinisch onderzocht of luisteraars ook informatie gebruiken die niet bij de klanken zelf hoort, maar bij de temporele structuur van een woord, bijvoorbeeld klemtooninformatie. In het bijzonder onderzocht ze in hoeverre spraaksnelheid de perceptie van temporele aanwijzingen voor de locatie van klemtoon en van woordgrenzen beïnvloedt. De focus van dit onderzoek is de verwerking van dit soort aanwijzingen terwijl het spraaksignaal zich uitbreidt. Het vergelijken van nabije en verafgelegen contexten in verschillende experimentele taken laat zien dat de hoeveelheid context die kan worden gebruikt afhankelijk is van de hoeveelheid verwerkingstijd die luisteraars tot hun beschikking hebben.

Biografie
Eva Reinisch (Graz, 1982) studeerde linguïstiek en Slavische studies aan de Universiteit van Wenen en behaalde in 2005 haar Master’s. Ze studeerde met een Erasmusbeurs aan de Adam Mickiewicz University in Poznań, Polen. In 2006 verwierf ze een driejarige onderzoeksbeurs van het Max Planck Institute for Psycholinguistics in Nijmegen, waar ze toetrad tot de Language Comprehension Group en haar promotieonderzoek verrichtte. Eva Reinisch is nog steeds verbonden aan dit onderzoeksinstituut, en wel als postdoctoraal onderzoeker in de Adaptive Listening Group.

Datum: dinsdag 29 juni 2010
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Sociale Wetenschappen
Promovendus: mevrouw E. Reinisch
Promotors: Mevrouw prof. dr. A. Cutler, de heer prof. dr. J.M. McQueen
Copromotors: Mevrouw dr. A. Jesse (MPI)
Handelseditie: Ponsen & Looijen B.V.
Titel promotie: Processing the fine temporal structure of spoken words

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen