Hooikoorts:rode ogen, snotterende neuzen en zeer hoge kosten

0
411

De totale kosten voor het Nederlandse bedrijfsleven als gevolg van ziekteverzuim door hooikoorts bedragen ruim 540 miljoen euro per jaar. Daarnaast nog eens ruim zeven miljoen euro aan doktersbezoeken en recepten en een veelvoud hiervan aan zelfmedicatie. Deze kosten zullen nog verder toenemen, omdat het Ministerie van Landbouw Natuur en Visserij vreest dat het hooikoortsseizoen langer wordt, nu er steeds meer uitheemse onkruidplanten, zoals ambrosia, in Nederland worden aangetroffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.
De zomer is pas net begonnen en we zien het overal weer om ons heen: niezen, een loopneus, rode branderige of tranende ogen, een opgezette keel of gezwollen oogleden. Circa twee miljoen Nederlanders herkennen hierin aan den lijve de klachten van hooikoorts, iedere aanvang van de zomer weer.

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen van gras of bomen. In 2008 gingen zo’n 20 op de 1000 mensen naar de huisarts of kregen een recept vanwege hooikoorts. Dat zijn rond de 330.000 mensen. Het totaal aantal mensen dat last heeft van hooikoorts ligt nog heel veel hoger, want de meeste hooikoortspatienten bezoeken geen huisarts, maar kopen zelfzorgartikelen bij de drogist.

De meest gebruikte medicatie voor hooikoorts zijn de zogenaamde symptomatica, zoals neussprays, oogdruppels of tabletten. Deze middelen geven slechts een tijdelijke vermindering van de klachten t.g.v. hooikoorts, maar lossen niet het probleem op; ze verhelpen de allergie niet.

Relatief onbekend is de zogenaamde immunotherapie die wel de oorzaak van de allergie aanpakt en er voor zorgt dat mensen blijvend van hun hooikoortsklachten af zijn.

Steeds meer huisartsen schrijven deze vorm van immunotherapie tegenwoordig voor aan hun hooikoortspatienten die het modderen met sprays en oogdruppels zat zijn en zoeken naar een blijvende oplossing voor hun hooikoortsklachten.

Geneesmiddelenfabrikant ALK-Abelló, producent van Grazax® is het eerste bedrijf in de wereld dat een geregistreerd innovatief medicijn tegen hooikoorts heeft ontwikkeld. Eigenlijk is het een soort vaccinatie in (smelt-)tabletvorm, met een blijvende werkzaamheid na het afronden van de behandeling. Grazax wordt volledig vergoed en is op doktersrecept verkrijgbaar. Het is ook voor kinderen beschikbaar en effectief gebleken in grote studies.

Hiermee lijkt deze immunotherapie een aantrekkelijke oplossing voor het terugdringen van het ziekteverzuim ten gevolge van hooikoorts en de daarmee gepaard gaande kosten.

Bron: ALK-Abelló