Specialisten zijn ziek van de plannen van Klink

Voor het eerst in de geschiedenis gaan medisch specialisten de straat op gegaan om te demonstreren tegen twee wetsvoorstellen van demissionair minister Klink. Vanmiddag verzamelen medisch specialisten zich in Den Haag om actie te voeren tegen de maatregelen van Klink. Het is de eerste… actie. In september volgen meerdere acties. Klink wil tarieven korten en het budget van de specialisten onder de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen brengen.  Als de wetsvoorstellen worden aangenomen, worden de medische praktijken van vrij gevestigd medisch specialisten onteigend en verliezen zij het recht om te beslissen over welke behandeling een patient krijgt. In dat geval krijgt de Raad van Bestuur van het ziekenhuis hierover zeggenschap in plaats van de medicus. Door de wetsvoorstellen  wordt de beste zorg van Europa kapot gemaakt en nemen de kosten van de zorg èn de wachtlijsten toe.

Ook zijn de medisch specialisten het zat om keer op keer door de politiek te worden afgeschilderd als graaiers en zakkenvullers.

Om 17.00 uur bood een delegatie namens circa 2000 medisch specialisten een petitie aan aan de voorzitter van de Tweede Kamercommissie VWS en Kamerleden.

De medisch specialisten willen:
1.    de wettelijke verantwoordelijkheid voor het medische proces behouden.
2.    invloed houden op het (kwaliteits-)beleid van de ziekenhuisorganisatie.
3.    de mogelijkheid houden om het vak als vrij beroepsbeoefenaar in dit land te blijven vervullen.

De Jonge: ”Het is onbegrijpelijk. Wij zijn verantwoordelijk voor goede medische zorg. Met de nieuwe wetsvoorstellen van minister Klink wordt ons deze verantwoordelijkheid afgenomen. Straks bepaalt de Raad van Bestuur van het ziekenhuis welke behandeling de patient krijgt. Niet de specialist.
Wilt u een manager aan het bed of een dokter?  Medisch specialisten kunnen een belangrijke bijdrage leveren om de zorg betaalbaar te houden door zorg te leveren die in één keer goed is. Simpele zorg dichtbij huis!”

De Orde van Medisch Specialisten heeft aangekondigd in september verder te gaan met acties. “Wij hebben de zorg van patienten hoog in het vaandel. Maar we laten de zorg niet kapot maken door dit soort maatregelen. Daar zijn straks alle patienten de dupe van. Dat is ontoelaatbaar”. Aldus Janko de Jonge van de Orde van Medisch Specialisten.

De feiten op een rij:
•    De medisch specialist wordt in zijn werk afhankelijk van de raad van bestuur van het ziekenhuis. De raad van bestuur kan zich mengen in de arts-patientrelatie.
•    De praktijk van de medisch specialist wordt onteigend. Dat levert geen kostenbesparing op, maar wel wachtlijsten en inefficientie.
•    De medisch specialist wordt steeds weer afgeschilderd als zakkenvuller. De kostenverhogingen zijn ontstaan door fouten in het declaratiesysteem (DBC) opgezet door het Ministerie. De fouten worden inmiddels hersteld.

Wat is er slecht voor de patient?
•    Ziekenhuisdirecties kunnen straks bepalen hoe de patient behandeld moet worden. En niet de deskundige medisch specialisten. Dat betekent managers aan het bed in plaats van dokters. Ziekenhuisdirecties zijn verantwoordelijk voor geld en efficiency niet voor de behandeling van de patient.

Waarom deze demonstratieve bijeenkomst?
•    Wij staan voor de beste zorg. De politiek moet begrijpen dat de voorstellen van Klink de Nederlandse gezondheidszorg kapot maken.

Wat gaan de patienten van de demonstratie merken?
•    Patienten gaan de dupe worden van de maatregelen van Klink! De kwaliteit van de zorg staat op het spel . Wat wij doen is in het belang van de patienten.  Daarom willen wij een krachtig signaal afgeven aan de politiek, patienten en de burgers.

Wat kunnen we nog meer verwachten aan acties van de medisch specialisten?
•    We gaan in september en de maanden die volgen veel van ons laten horen. We starten met patientvriendelijke acties. Hardere acties zullen alleen worden ingezet als het echt nodig is. Zondagsdiensten sluiten we bij voorbaat niet uit. Want we zijn het echt zat om speelbal te worden van de willekeur.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen