Minder ingrijpend: nieuwe hartklep zonder open hartoperatie

Array

Nieuwe hartklep zonder open hartoperatie laatste kans voor ernstig zieke hartpatienten
Zowel de cardiologen als de hartchirurgen zijn het erover eens: de conventionele manier om via een open hartoperatie een hartklep te vervangen is de beste. Hiermee is immers jarenlang ervaring opgedaan en de effecten op langere termijn zijn bekend en wetenschappelijk bewezen. Een open hartoperatie is echter niet voor alle patienten mogelijk. Gisteren kreeg de eerste patient in het Catharina-ziekenhuis een nieuwe aortaklep waarbij het hart niet hoeft worden bloot gelegd.  De operatie is succesvol verlopen.

Ernstig vernauwde aortakleppen moeten worden vervangen. Wanneer dit niet gebeurt, is het risico op een plotse hartdood groot. In sommige gevallen is een klepvervanging door middel van een open hartoperatie niet meer mogelijk. Bijvoorbeeld omdat de patient lichamelijk te verzwakt is om zo’n zware operatie nog te kunnen ondergaan.


De patient die op 7 juli werd geholpen was gezien de leeftijd en slechte lichamelijke conditie niet operabel. Het Catharina-ziekenhuis voert al enkele jaren succesvol de zogenaamde ‘percutane aortaklepvervanging’ uit. Hierbij wordt de aortkaklep vervangen met behulp van een katheter die via een ader in de lies naar het hart wordt opgeschoven. Het hart wordt dan dus niet bloot gelegd. Bij deze patient was echter ook sprake van ernstig vaatlijden. Het risico op beschadiging van de ader bij een percutane aortaklepvervanging was daardoor te groot. Erwin Tan, hartchirurg, kon deze patient toch een nieuwe kans op overleven bieden. Samen met cardioloog Guus Brueren paste hij een nieuwe techniek, de transapicale aortaklepvervanging, toe. Daarbij wordt een kleine snede gemaakt tussen de ribben om het hart direct te bereiken. Met een katheter waarin de nieuwe hartklep opgevouwen is, gaat de chirurg de linkerhartkamer binnen en bereikt zo de aortaklep. De nieuwe aortaklep ontvouwt zich dan ter hoogte van de oude klep waardoor deze de oude klep als het ware wegduwt. Bij deze methode blijft het hart gewoon kloppen. Mede daardoor en doordat de borstkas niet hoeft te worden geopend, is de operatie veel minder ingrijpend voor patienten.

Operatie succesvol verlopen
In het Catharina-ziekenhuis werd op 7 juli de eerste patient succesvol geopereerd met de transapicale techniek. Deze methode wordt slechts in enkele ziekenhuizen in Nederland mondjesmaat toegepast. In de regio Zuidoost Brabant is het Hartcentrum van het Catharina-ziekenhuis het enige ziekenhuis waar dit nu ook mogelijk is. Wij verwachten jaarlijks 15 patienten op deze manier te kunnen helpen.

Recente artikelen