Archimedes wint van randomized clinical trial

Kaiser Permanente heeft gegevens van vele jaren over haar 8,2 miljoen leden in één groot, ge-anonimiseerd databestand samengebracht. In dat bestand zijn gegevens opgeslagen over patientenkenmerken, hun zorgvragen en ziekten, hun zorggebruik tot op laboratoriumuitslagen uitgesplitst en hun kosten. Tevens bevat het bestand gegevens over de eerstelijnscentra en ziekenhuizen zoals personeelsbestand, aantal consulten, opnamen en verpleegdagen.Het bestand is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek. Het heet Archimedes.

Vorig jaar maakte KP de uitslag van een boeiend experiment bekend. Dat hield het volgende in. In Engeland vond de afgelopen jaren een Randomized Clinical Trial (RCT) plaats naar de effecten van intensieve begeleiding aan diabetespatienten op lange termijn complicaties , zoals de diabetische voet, neuropathieen en hart- en vaatziekten. Deze studie kostte vier miljoen dollar en leverde na acht jaar de eerste uitkomsten op. Een retrospectieve cohortstudie vond plaats in het genoemde Archimedesbestand. Die duurde twaalf maanden en kostte  100.000 dollar.

Na die 12 maanden overhandigden de KP onderzoekers in een verzegelde envelop de uitkomsten van hun studie aan de Engelse RCT-onderzoekers. Zeven jaar later bleek de KP uitkomst bijna dezelfde als die van de Engelse RCT.  Dit verhaal vertelde KP’s directeur Zorginnovatie Paul Wallace tijdens een etentje met medewerkers van de Eramus Universiteit, het UMC Utrecht, Zorgverzekeraars Nederland  en de Duitse zorgverzekeraar AOK. Het diner vond plaats op 1 juli, aan de vooravond van het vierde nationale congres over ketenzorg op 2 juli.  Wilt u de PPP van de lezing van Wallace op 2 juli inzien? Klik dan hier.  Wilt u meer achtergrondinformatie over Kaiser Permanente? Klik dan hier.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen