De KNMG heeft ernstige twijfels over de aanbevelingen in het NZa visiedocument “Marktimperfecties in de medisch specialistische zorg”.

0
173

De KNMG heeft ernstige twijfels over de aanbevelingen in het NZa visiedocument “Marktimperfecties in de medisch specialistische zorg”. Die twijfels zijn dezelfde als de KNMG had bij het RVZ advies “Numerus fixus geneeskunde: loslaten of vasthouden” dat in januari jongstleden werd gepubliceerd. Beide rapporten lijken immers erg op elkaar. De KNMG begrijpt niet waarom de NZa vijf maanden na de RVZ met grotendeels dezelfde aanbevelingen komt.

De KNMG twijfelt aan de aanname van de NZa dat er op veel gebieden een (groot) tekort aan specialisten is. De federatie vindt dat (veel) meer artsen opleiden – zoals de NZa voorstelt – niet het antwoord is op de geconstateerde “marktimperfecties” en al helemaal niet het antwoord op de veranderende zorgbehoefte in de samenleving. Enige verruiming van de numerus fixus en het aantal opleidingsplaatsen voor sommige specialismen is nodig vanwege de groeiende zorgvraag. Maar zelfs de door het Capaciteitsorgaan geadviseerde uitbreiding van driehonderd studieplaatsen leidt al tot forse problemen in de artsopleiding: kwaliteitsverlies, docenttekorten en wachttijden voor coschappen.

Principieel ziet de KNMG veel meer in taakherschikking binnen het medische beroep en van artsen naar andere zorgberoepen.Het is verstandig de effecten van een eerdere verruiming in 2002 van de numerus fixus af te wachten. Deze basisartsen stromen binnenkort door naar de vervolgopleidingen en het is nu al zeker dat er niet voor iedereen plaats in een vervolgopleiding is. De artsenopleiding is te duur om op te leiden tot werkloosheid.

Bron: KNMG

Vorig artikelOranjekoorts pandemie weer voorbij
Volgend artikelZon niet goed voor Acne
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.