Landelijke Stichting FVP opgericht

Array

De landelijke dekking van de familievertrouwenspersoon (FVP) is weer een stap dichterbij. Ruim drie jaar nadat de Tweede Kamer er aandacht voor vroeg, is de Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen opgericht. Het Landelijk Overleg van Familievertrouwenspersonen (LOF), het Landelijk Platform GGz en de Stichting PVP namen hiertoe het initiatief. Dick Kamperman is aangesteld als directeur.

Met vooralsnog tijdelijk projectgeld geeft het ministerie van VWS hiermee uitvoering aan de motie Joldersma uit 2007. Met een kamerbrede motie verzocht Joldersma (CDA) de regering te bevorderen dat in elke instelling voor geestelijke gezondheidszorg een familievertrouwenspersoon beschikbaar is. De dienstverlening van de familievertrouwenspersoon bestaat uit voorlichting en ondersteuning, coaching en bemiddeling, ondersteuning bij klachtenprocedures en signalering naar de instelling. Inzet is altijd verbetering van de communicatie tussen patient, hulpverlening en naastbetrokkene en optimale afstemming van professionele- en mantelzorg rondom de client. Uitgangspunt is dat familie en naastbetrokkenen gelijkwaardige gesprekspartners zijn voor de behandelaars en de zorginstellingen. Ypsilon en andere familieorganisaties hebben jarenlang voor de familievertrouwenspersoon geijverd en zijn dan ook blij met de nieuwe stap. Met het wetsvoorstel Verplichte Zorg krijgen de FVP’en mogelijk op korte termijn ook een wettelijk kader.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen