Website UMC Utrecht het beste

De website van het UMC Utrecht is als beste uit de bus gekomen in de landelijke Zorgwebmonitor. Het ziekenhuis dankt deze eerste plaats onder andere aan de negen patientenportalen.

Hoge score
Voor de Zorgwebmonitor zijn de websites van alle ziekenhuizen uit Nederland beoordeeld op tien thema’s. De hoogste score van het UMC Utrecht was voor de beveiliging van de persoonlijke gegevens van de patient. Het ziekenhuis scoorde ook goed op gebruiksvriendelijkheid en transparantie. Dat is de mate waarin het ziekenhuis tijdig en duidelijke informatie geeft op de website. Bij deze thema’s spelen de patientenportalen een belangrijke rol.

Patientenportalen
De patientenportalen maken onderdeel uit van MyUMC. Dit is een informatie- en communicatievoorziening via het internet, voor patienten en hun artsen. De patienten kunnen onder andere hun medisch dossier en labuitslagen inzien. Dit kan de patient doen wanneer het hem uitkomt. Ook kunnen ze behandelafspraken terugzien, herhaalrecepten aanvragen en vragenlijsten invullen. Patienten kunnen dit thuis doen en hoeven zodoende minder vaak naar het ziekenhuis. Bij `mijn medicatie’ kunnen ze nalezen hoeveel en wanneer ze de medicijnen moeten gebruiken. Als de patient wil kan thuis ook iemand meelezen die niet mee kon naar de afspraak in het ziekenhuis. En als de patient een vraag heeft of ergens pijn, dan kan hij via een e-consult direct contact opnemen met zijn arts en hoeft hij daarmee niet te wachten tot de volgende afspraak.

Privacy
Het UMC Utrecht heeft de privacy van de patient hoog in het vaandel staan. Omdat het gaat om persoonlijke gegevens en ervaringen van de patient, zorgt het UMC Utrecht ervoor dat de patientenportalen uitstekend beveiligd zijn. Juist op dit punt scoorde het UMC Utrecht het hoogste van alle ziekenhuizen in de Zorgwebmonitor.

Het UMC Utrecht heeft nu negen patientenportalen. Daarmee is het ziekenhuis koploper. Komend jaar volgen er nog meer. Ieder portaal is voor patienten met een andere chronische ziekte, zoals: eczeem, reuma, taaislijmziekte en longaandoeningen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen