Versoepeling rijgeschiktheidseisen na TIA’s en beroertes

Array

Personen die getroffen zijn door een TIA (transcient ischemic attack) of beroertes die niet het gevolg is van een bloeding mogen eerder een voertuig rijden. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft hiertoe besloten naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad over eisen van rijgeschiktheid. De gewijzigde regeling is vandaag in de Staatscourant gepubliceerd.

Onder de voorwaarde dat een neuroloog verklaart dat er geen functiestoornissen zijn die van invloed zijn op de rijschiktheid, wordt de termijn van rijongeschiktheid verkort voor motor en auto rijbewijzen van zes maanden naar twee weken en voor vrachtauto en bus rijbewijzen van vijf jaar naar zes weken. Dit betekent dat zeer veel beroepschauffeurs weer aan het werk kunnen of hun baan kunnen behouden.

Deze eisen kunnen worden versoepeld omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kans op het weer optreden van een TIA of beroerte na de eerste aanval laag is. De risico op een recidive kan worden verlaagd door zeer snelle analyse en een goede behandeling. Vanwege het verhoogd recidief risico in de eerste periode na een TIA of beroerte is men ongeschikt. Daarna is niet het recidief risico de bepalende factor, maar of er sprake is van lichamelijke of geestelijke beperking met betrekking tot rijgeschiktheid.

Voorwaarde is dat een neuroloog verklaart dat er geen functiestoornissen zijn die van invloed zijn op de rijvaardigheid.
Voor bus- en vrachtwagenchauffeurs is de termijn teruggebracht van vijf jaar naar zes weken. Zo moet worden voorkomen dat beroepschauffeurs hun baan na een beroerte kwijtraken.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen