Preventieadvies zonverbranding op Schiphol

Komend weekend wordt het weer erg druk op Schiphol. Veel ouders en kinderen vertrekken vanaf de luchthaven naar een zonnige vakantie. Vaak naar landen waar de zonkracht hoger is dan in Nederland. De zonkracht, die in Nederland varieert van 0 tot 8, geeft aan hoe lang iemand gemiddeld zonder zonbescherming de zon in kan. Bij zonkracht 7 kun je met een lichte huid in een kwartier al flink verbranden. In landen dichterbij de evenaar is de zonkracht meestal nog hoger en de kans op verbranden groter. Hoe vaker iemand verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker. Reden genoeg voor KWF Kankerbestrijding om vakantiegangers te waarschuwen voor zonverbranding. Maar wel op een vrolijke manier, want iedereen moet vooral lekker genieten van de zon, zonder te verbranden.

Insmeerlied
Een team van ‘verbrande’ acteurs gaat zondag tussen 9 en 12 uur de vertrekhallen in om samen met wachtende kinderen en hun ouders het insmeerlied te zingen. Het lied is speciaal door muzikant Dirk Scheele geschreven voor KWF Kankerbestrijding. Voor de kleintjes zijn er bovendien kleurplaten en voor de groteren bijzondere proefjes om zelf de kracht van de zon te ontdekken.

Positieve campagne
De actie is onderdeel van de bijzondere campagne die KWF Kankerbestrijding voert in de strijd tegen huidkanker. Onder het motto “Geniet van de zon, maar zorg dat je niet verbrandt”, werden eerder dit jaar posters verspreid via buitenrecreatieorganisaties en bouwend Nederland. Via twitter, e-mail, widget en zelfs een mobiele applicatie is er een zonkrachtbericht beschikbaar, dat ontvangers op relevante dagen waarschuwt voor extra zonbescherming. Op scholen en kinderdagverblijven zijn insmeerstations met zonnebrandcrème verspreid en eind deze maand volgt onder het actielabel Fight cancer  een mobile game , gericht op jongeren.

Huidkanker in Nederland
Het aantal gevallen van huidkanker neemt de laatste jaren enorm toe. Dit jaar zullen weer ruim 40.000 Nederlanders de diagnose huidkanker krijgen. Daarmee is huidkanker uitgegroeid tot een epidemie. In 90% van de gevallen is er een relatie met de hoeveelheid UV-straling. De kans op een basaalcelcarcinoom is in Nederland gemiddeld 1 op de 6 voor mannen en 1 op de 7 voor vrouwen.

Meer informatie over de campagne kunt u vinden op www.kwfkankerbestrijding.nl.
De gratis zonkrachtapplicatie is beschikbaar door een sms met “ZON” te sturen naar 4414. Posters, insmeerstations, kortingscouponnen voor zonnebrandcrème e.d. zijn beschikbaar via www.zonverstandig.nl (volwassenen) en www.johnnyshadow.nl (voor kinderen en verzorgers).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen