10 Tips voor een veilige autovakantie met kinderen

In het weekend van 31 juli wordt het druk op de Nederlandse en buitenlandse wegen. Dit jaar zijn er meer dan vier miljoen autovakanties geboekt. De stress van een veilige en gemakkelijke autoreis gaat daar vaak mee gepaard. In Europa komen wekelijks 10 kinderen om in het verkeer en raken er circa 1150 gewond. Vermoeidheid, weersomstandigheden of afgeleid worden door de kinderen achterin zijn veelgenoemde oorzaken voor een (bijna) ongeluk. Ouders kijken daardoor wel eens op tegen een autoreis naar de vakantiebestemming. Hoe lang mag mijn kind in een autostoeltje zitten? Wat moet ik meenemen voor onderweg en hoe vervoer ik mijn kind veilig? 10 tips van Maxi-Cosi voor een goede en veilige reis met de kinderen.

1. Koop een veilig autostoeltje
Koop een veilig autostoeltje met een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Lees onderzoeken van de Consumentenbond en de ANWB voor referenties naar veilige autostoeltjes.

2. Kinderen tot 1,35 meter in autostoeltje
In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen is het voor de veiligheid belangrijk dat ook grotere kinderen in een autostoeltje zitten tijdens het autorijden. Voor elke gewichtsgroep zijn er autostoelen. In Europa is het verplicht om alle kinderen met een lengte tot 1,35 meter in een autostoel te vervoeren. Voor grotere kinderen bieden de zitverhogers met vaste rugleuning de meeste zijdelingse steun en bescherming. Bij zitverhogers zonder vaste rugleuning is het risico op verwondingen dusdanig groot dat de ANWB en de Consumentenbond dit type autozitje sterk afraden en zelfs niet meer testen.
3. Let op zijwaartse bescherming
Autozitjes die extra zijdelingse bescherming (side protection) bieden, verdienen de
voorkeur, want ongeveer 25 procent van alle aanrijdingen vorig jaar kwam vanaf de zijkant. Voor grotere kinderen (3¿ tot 12 jaar, gewichtsgroep 15 kg tot 36 kg) adviseert Maxi-Cosi een autostoel met AirProtect (R). Met deze innovatieve veiligheidstechnologie loopt het kind maar liefst 20 procent minder risico op hoofdletsel.

4. Gun uw baby hetzelfde comfort als uzelf
Indien u flink wat kilometers af gaat leggen, hoeft dat voor de baby geen probleem te zijn. Vaak wordt gezegd dat een baby niet langer dan twee uur per dag in een autostoeltje mag zitten. Deze limiet geldt als richtlijn om overdreven dagelijks gebruik tegen te gaan. Moet een kind een enkele keer, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, langer zitten is dat niet nadelig voor de gezondheid. Natuurlijk is het voor uw kind, net als voor uzelf, prettig om regelmatig te pauzeren. Haal uw kind dan uit het autostoeltje zodat het lekker kan bewegen.

5. Let op het keurmerk
Of u nu een autostoeltje koopt voor een pasgeboren baby of voor een groter kind, let er altijd op dat het voldoet aan de nieuwste Europese veiligheidseisen. Dit is over het algemeen te herkennen aan het ECE-keuringslabel ECE R44/04. Dit keurmerk geeft aan dat het stoeltje aan de minimale veiligheidseisen voldoet. Wilt u echter weten welk stoeltje meer veiligheid, bediengemak en comfort biedt, raadpleeg dan de testresultaten van de ANWB/Consumentenbond.

6. Neem de auto mee bij de aankoop
Laat de verkoper altijd goed uitleggen hoe het stoeltje geïnstalleerd en gebruikt moet worden. Neem bij de aankoop uw auto mee en controleer of het stoeltje hier goed in kan worden bevestigd. Belangrijk is dat het stoeltje zo stevig mogelijk in de auto is te plaatsen.

7. Let op het goede gewicht
Koop een autostoeltje nooit op de groei, maar zorg dat het vanaf het begin goed past bij het gewicht van het kind. Het gewicht staat aangegeven op het keurmerk. Vaak wordt ook de leeftijd aangegeven, maar omdat het ene kind zwaarder is dan het andere, kunt u dit vooral zien als indicatie.

8. Let op bij tweedehands autostoeltjes
Hoe aantrekkelijk het ook lijkt, het is niet verstandig een gebruikt autozitje over te nemen. Na een botsing kan het autozitje onherstelbaar beschadigd en daardoor onveilig zijn. Zelfs als aan de buitenkant van het autozitje niets te zien is.

9. Installeer het autostoeltje correct
Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 70% tot 80% van de ouders met jonge kinderen het autostoeltje verkeerd installeert. Check of de gordels van het autostoeltje gemakkelijk kunnen worden geopend, gesloten en versteld . Autostoeltjes voor baby’s (tot 13 kg) moeten achterstevoren, dus tegen de rijrichting in worden geplaatst. Verkeerde installatie betreft meestal de bevestiging van het zitje in de auto. Het stoeltje moet stevig zitten. Controleer of de gordels goed zijn bevestigd en nergens zijn verdraaid en of het slot geklemd zit.

10. Voor – of achterin, maakt niet uit
Indien uw kind in een goedgekeurd autostoeltje zit, maakt het voor de wet niet uit of het voor- of achterin zit. Voordeel aan de baby voorin is dat u hem of haar in de gaten kunt houden. Daarnaast is het voor de baby prettig dat u in de nabijheid bent. Let erop dat u niet wordt afgeleid. Bij installatie van het stoeltje voorin dient u de airbag uit te schakelen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen