Kosten van strop van mexicaanse griepvaccin (H1N1) blijft voor belastingbetaler geheim

0
389

Voor hoeveel geld het ministerie van VWS in de prullenbak gooit zal voor de belastingbetaler geheim blijven. De minister wil niet zeggen wat de mexicaanse griep vaccins heeft gekost. Klink houdt vast aan de geheimhoudingsclausule die zou zijn opgenomen in de contracten met Novartis en GSK. De minister heeft alleen in een vertrouwelijk gesprek met de Tweede Kamer inzage gegeven in de kosten van de vaccins en heeft daarmee verantwoording afgelegd.

Binnenkort zal een onafhankelijk bureau de opdracht krijgen voor het eind van dit jaar een evaluatie van de bestrijding van de Mexicaanse griep uit te voeren. Zij zullen daarbij kijken naar het functioneren van de hele keten van de bestrijding.

Minister Klink liet in december 2009 weten dat hij tussen de 300-700 miljoen euro schat uit te geven aan mexicaanse griep vaccinatie. Volgens SCOnline, moet minister Klink antwoorden dat er 213.595.000 euro in 2009 is uitgeven en voor volgend jaar schat hij de kosten op 146 miljoen euro. Deze bedragen vormen de kosten van de uitvoering van de operatie, inclusief het prikken zelf dus. Een totaal van 360 miljoen euro. Minister Klink van VWS wil nog steeds niet zeggen hoeveel de vaccins tegen het Nieuwe Influenza A (H1N1)-virus hebben gekost. Hij blijft hameren op de bedrijfsbelangen van de producent. Maar met de door SConline gepubliceerde cijfers en de specificatie zou de concurrent de vaccinprijs toch wel eens kunnen afleiden.

Uit de publicatie van SConline blijkt dat de schattingen van deskundigen van 200 tot 250 miljoen euro zelfs aan de lage kant blijken. Deze zomer nog meldde de minster dat de vaccins enkele tientallen miljoenen euro’s zou gaan kosten.

Minister Klink moet veel bezuinigen. Vorige maand heeft de minister voorgesteld om een besparing in de zorg van € 140 miljoen te realiseren. Om toch tot de benodigde besparing te komen had de minister beter kunnen zorgen dat er niet 20 miljoen vaccins moeten worden weggegooid, dan hij hij dit bedrag ook niet op de zorg hoeven te beknibbelen