Commissie Samson opent meldpunt seksueel misbruik

0
176

De commissie-Samson die seksueel misbruik onderzoekt van kinderen die onder verantwoordelijkheid van de overheid in instellingen zijn geplaatst, heeft een meldpunt geopend. Via telefoonnummer 070 – 376 5872 kunnen slachtoffers of andere betrokkenen vanaf vandaag hun verhaal doen bij de commissie.

Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Minister Hirsch Ballin (Justitie) hebben vrijdag 16 juli 2010 aan de Tweede Kamer geschreven hoe de commissie Samson is samengesteld en welke vragen er onderzocht worden.

Voorzitter van de commissie – oud-procureur generaal mevrouw Samson-Geerlings – is in april gestart met haar werkzaamheden. In overleg met haar is een commissie samengesteld waarin alle benodigde specialismen zijn vertegenwoordigd. De overige commissieleden zijn:

  • mevrouw dr. P.C.M. Bakker (historische kennis van de instellingen)]
  • mevrouw prof.dr.mr.C.C.J.H. Bijleveld (methoden en technieken en criminaliteit)
  • mevrouw dr. S. Dijkstra (gevolgen van seksueel misbruik en geweld)
  • de heer prof.dr.mr.G.D. Minderman (governance van de publieke sector)

Rouvoet en Hirsch Ballin besloten eind maart tot het instellen van de onderzoekscommissie naar aanleiding van meldingen van seksueel misbruik van kinderen die in de jaren vijftig en zestig door de kinderbescherming in katholieke instellingen waren geplaatst.

Onderzoeksvragen
De commissie onderzoekt in de eerste plaats signalen van seksueel misbruik van minderjarigen die onder overheidsverantwoordelijkheid gedwongen zijn geplaatst in rijksjeugdinrichtingen, particuliere jeugdinrichtingen en internaten, kindertehuizen en pleeggezinnen. Daarnaast wordt onderzocht of deze signalen van misbruik bij de overheid bekend waren en zo ja, hoe de overheid hierop gereageerd heeft. Ook kijkt de commissie naar de huidige mechanismen voor signalering van seksueel misbruik.

De commissie Samson houdt tijdens het onderzoek contact met de commissie Deetman die misbruik binnen de rooms-katholieke kerk onderzoekt. Beide commissies kijken naar dezelfde periode, vanaf 1945 tot heden.

Meldpunt

Naast het telefoonnummer (070 – 376 5872) wordt het meldpunt in september uitgebreid met de website www.onderzoek-seksueel-kindermisbruik.nl. Meldingen van misbruik die mogelijk aanleiding zijn voor vervolging en strafrechtelijk niet verjaard zijn, worden na overleg met de betrokkene doorgegeven aan het Openbaar Ministerie.

Bron: Rijksoverheid

Vorig artikelBrief ziekteverzuim HEMA onjuist geformuleerd
Volgend artikelRamadan kan gevaarlijk zijn
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.