Eerste hoogleraar midwifery science op symposium ‘Safe motherhood’

Array

Verloskundigen en gynaecologen op één lijn
Als de organisatoren een zaal hadden kunnen krijgen die groter was dan de Aurorazaal in de VU, hadden ze die ongetwijfeld ook vol gekregen. Nu konden de eerste honderd aanmelders voor het symposium ‘Safe motherhood’ ternauwernood een plaatsje vinden, de overige moesten worden teleurgesteld. Gynaecologen en verloskundigen bogen zich op 29 juni eensgezind over de vraag waarom de maternale sterfte in Nederland hoger is dan in de ons omringende landen en wat we daartegen kunnen doen. Ank de Jonge, verloskundige/senior onderzoeker midwifery science bij het EMGO+ instituut was één van de organisatoren.

Drie promovendi
Maternale sterfte staat opnieuw in het middelpunt van de belangstelling. Een krantenbericht begin juli was aanleiding tot talloze telefoontjes van journalisten. Vlak daarvoor vond het symposium ‘Safe motherhood’ plaats. Aanleiding was dat er in het afgelopen jaar drie proefschriften zijn verschenen over dit onderwerp. Joost Zwart promoveerde op de LEMMoN studie naar maternale sterfte, Jeroen Dille op een vergelijking van de situatie in Nederland en Namibie en Joke Schutte op het verzamelen van gegevens over dit onderwerp. Daarnaast waren er andere experts uitgenodigd op het gebied van de maternale gezondheidzorg die presentaties gaven over een aantal actuele thema’s in de verloskundige zorg.

Gevarieerd
“Het was een heel gevarieerd programma”, aldus Ank de Jonge. “Zo werd bekend gemaakt dat de problemen met het tijdig onderkennen van hoge bloeddruk, een van de oorzaken van de hogere maternale sterfte in Nederland, intussen adequaat is aangepakt.” Er was veel aandacht voor haar eigen studie naar de eerstelijnszorg aan zwangeren zonder verblijfspapieren. “De hogere sterfte bij allochtone vrouwen wordt deels veroorzaakt doordat zij later hulp inroepen dan Nederlandse moeders. Vooral bij de vrouwen die geen verblijfsvergunning hebben, de zogenaamde ongedocumenteerden, speelt dat een belangrijke rol. Maar ook de sociaaleconomische positie heeft duidelijk invloed. Dat bleek wel uit de voordracht van Eric Steegers, hoogleraar verloskunde Erasmus MC. In grote steden zijn daardoor grote verschillen te constateren tussen de diverse wijken. Marianne Amelink, inspecteur perinatale zorg, riep tenslotte op om incidenten in de perinatale zorg altijd te melden.”

Eerste hoogleraar midwifery science
Tijdens het symposium werd ook de eerste Nederlandse bijzonder hoogleraar midwifery science voorgesteld: Eileen Hutton. Vanaf 1 augustus start zij bij VUmc met het opzetten van structureel wetenschappelijk onderzoek naar het unieke Nederlandse verloskundige systeem. “Onderzoek is belangrijk om de zorg voor vrouwen en baby’s rond zwangerschap en geboorte voortdurend te blijven verbeteren”, hield ze de aanwezigen voor.
Hutton zal zich voornamelijk richten op onderzoek naar de kwaliteit van de verloskundige zorg in Nederland. Naast haar leerstoel is zij wetenschappelijk docent en onderzoeker aan de McMaster University in Hamilton, Canada. Jarenlang was zij ook werkzaam als verloskundige. Het verloskundige systeem in Canada is vergelijkbaar met dat in Nederland, omdat het in de jaren ’90 is opgezet naar Nederlands model. In beide landen hebben laag-risicozwangeren de keuze uit een thuis- of ziekenhuisbevalling onder begeleiding van een verloskundige.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen