Is iedereen autistisch?

Array

Waarom wij allemaal meer op elkaar lijken dan we denken

Is iedereen autistisch? Officieel is autisme een ontwikkelingsstoornis met een negatieve invloed op het dagelijks functioneren. Autisme kan tot veel verschillende problemen leiden. Hevige sociale angst, dwanghandelingen en grote paniek door kleine onverwachte gebeurtenissen zijn slechts enkele voorbeelden.

 

Autisme heeft veel gedaanten. Zo kan iemand die de hele dag achter de computer zit en exact elke dag om 11 uur naar buiten gaat voor een ochtendwandeling autisme hebben. Maar die ene topsporter die zich volledig op zijn of haar sportieve doelen stort en met bijna niets anders bezig is ook. De gemene deler van autisme is een bovengemiddelde gerichtheid op specifieke details. Sommige mensen functioneren daar goed bij, anderen niet.  

 

“Is autisme een stoornis, of is het gestoord om iemand in het autismespectrum in te delen? In dit boek helpt Gijs Lauret je om het te begrijpen.”

Bram Bakker 

In Iedereen autistisch toont psycholoog Gijs Lauret (zelf ook gediagnosticeerd met autisme) aan dat in ieder mens kenmerken van autisme schuilen en laat hij zijn licht schijnen op zowel de kwaliteiten als de kwetsbaarheden die dat met zich mee kan brengen.

Aan de hand van zijn eigen verhaal, wetenschappelijke achtergronden en voorbeelden uit de praktijk laat Gijs zien dat de kenmerken van autisme ontstaan door onderlinge verschillen in hoe mensen informatie verwerken. Met deze nieuwe inzichten leert hij je het gedrag van mensen beter begrijpen en krijgen de ‘hokjes’ van psychiatrische diagnoses een nieuwe betekenis. 

 

Iedereen autistisch beschrijft op analytische, humoristische en relativerende wijze de persoonlijke zoektocht van een psycholoog die op 41-jarige leeftijd een diagnose autismespectrumstoornis te verwerken krijgt. En wat dit voor gevolgen heeft voor zijn werk en de relatie met zijn vrouw en kinderen.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen