VapoRub gevaarlijk voor baby’s en kleuters

Als uw kind een verkoudheid heeft, kunt u het gebruik van Vicks VapoRub maar beter laten. Een nieuwe studie toont aan dat mentholgel zelfs een luchtwegontsteking kan veroorzaken die ademhaling in zuigelingen en peuters ernstig kan beperken. Artsen van de Wake Forest University onderzoeken een peuter die aan strenge ademhalingsnood leed toen het product onder haar neus werd geplaatst. De luchtwegen van jonge kinderen zijn nog smal. Door de sterke luchtvan Vicks VapoRub kunnen ze ernstig vernauwen, concludeert medisch wetenschapper Bruce K. Rubin. Dit risico staat niet in de bijsluiter. Rubin meldt zijn bevindingen in het vakblad van de American College of Chest Physicians. Proctor & Gamble producent van het middel zegt het volgende: ” Vicks VapoRub heeft een al lang geschiedenis van veilig gebruik als de bijsluiter goed wordt opgevolgd”.

Vrij verkrijgbare zalfjes tegen griep en verkoudheid kunnen gevaarlijk zijn voor baby’s en peuters. Het gaat mis als zo’n zalf verkeerd wordt aangebracht. ,,Wanneer een klant het middel koopt in de drogisterij of apotheek zou er uitdrukkelijk bij moeten worden verteld het niet te gebruiken bij kinderen onder de 2 jaar, waarschuwt directeur Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik in het AD. ,,Ik weet zeker dat dat nu niet gebeurt. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen laryngospasmen en collaps krijgen als gevolg van de menthol. Aanleiding voor extra waarschuwing van Coolen is het bovengenoemde Amerikaans onderzoek naar de zalf Vicks Vaporub. Bij jonge kinderen is dus ook voorzichtigheid geboden Uitsluitend aanbrengen op borst en rug, niet in de neus of bij de ogen. Niet inslikken. Wanneer de klachten aanhouden of terugkeren dient men een arts te raadplegen.

Recente artikelen