Bestrijding exotische muggen van start

Array

Het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) is in samenwerking met het Centrum Dierplaagbestrijding gestart met de bestrijding van drie exotische muggensoorten op drie plekken in Brabant.
Dit gebeurt vanaf 29 juli uit voorzorg, om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland. Dat heeft minister Klink (VWS) besloten op advies van het RIVM. Het gaat om de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse bandenmug en de Gele koortsmug. Tijdens reguliere controles door het CMV zijn de muggen en larven aangetroffen bij importeurs van gebruikte autobanden.

In Nederland zijn nog geen exotische muggen aangetroffen die drager zijn van ziekteverwekkende virussen of parasieten. Uit het buitenland is wel bekend dat deze muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren. Om te voorkomen dat de muggenexoten zich op deze locaties verder vermenigvuldigen en verspreiden is gekozen voor actieve bestrijding. De Amerikaanse bandenmug komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De Tijgermug komt oorspronkelijk uit Azie maar komt inmiddels ook voor in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa. De Gele koortsmug komt wijdverspreid in (sub)tropische klimaten voor.

Sinds enkele jaren wordt de aanwezigheid van exotische muggensoorten structureel gemonitord. Het CMV controleert sinds 2008 langs diverse snelwegen in Nederland en sinds 2009 bij bedrijven die handelen in gebruikte autobanden. Bij bedrijven die de plant lucky bamboo importeren bestaan al langer controles (sinds 2006) en wordt de tijgermug actief bestreden in de kassen.

De muggen worden bestreden met bestrijdingsmiddelen voor larven en volwassen muggen. De bestrijding duurt enkele weken. Direct betrokkenen en omwonenden worden over de bestrijding geïnformeerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen