6,7 miljoen euro voor nieuw hart- en vaatonderzoek

Array

De Hartstichting trekt € 6,7 miljoen uit voor 27 nieuwe onderzoeksprojecten naar hart- en vaatziekten. De onderzoeken helpen om hart- en vaatproblemen tijdig op te sporen, beter te behandelen of te genezen.
Dit jaar vroegen wetenschappers van universiteiten geld aan bij de Hartstichting voor ruim 90 onderzoeken. Na een strenge selectieprocedure kan de Hartstichting 27 onderzoeken mogelijk maken. De meeste onderzoeken hebben een looptijd van 4 jaar.

Nieuw onderzoek
Met steun van de Hartstichting zoeken wetenschappers de komende jaren antwoord op onder meer de volgende vragen:

  • aspirine wordt nu veel voorgeschreven om bloedstolsels te voorkomen; kan het ook de bloeddruk verlagen?
  • is de werking van aspirine afhankelijk van het moment van inname?
  • kan de grootte van een hartinfarct beperkt worden wanneer patienten al in de ambulance bètablokkers krijgen? Nu krijgen ze die pas na hun dotterbehandeling
  • kunnen gevaarlijke plaques in de bloedvaten, de grootste veroorzakers van hart- en herseninfarcten, beter opgespoord worden met nieuwe beeldtechnieken?
  • kan een MRI-scanner helpen de juiste veroorzaker van een herseninfarct te vinden, zodat artsen de juiste halsslagader opereren?

1 miljoen patienten en 40.000 doden per jaar
De Hartstichting steunt onderzoek om hart- en vaatziekten te kunne opsporen, voordat de ziekten toeslaan.

Ook investeert de Hartstichting in onderzoek om behandeling op maat en echte genezing mogelijk te maken.

Dit is hard nodig, want in Nederland overlijden jaarlijks meer dan 40.000 mensen aan hart- en vaatziekten. Daarnaast telt Nederland ruim 1 miljoen hart- en hartpatienten.

Veel hart- en vaatziekten treden op bij mensen die daarvoor totaal geen klachten hadden. Behandelingen tegen hart- en vaatziekten werken lang niet bij elke patient even goed. De schade die deze ziekten aanrichten, is veelal onherstelbaar.

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen