Weer onrust rond statines

Honderdduizenden Nederlanders die niet lijden aan hart- en vaatziekten slikken op doktersvoorschrift statines, terwijl deze cholesterolverlagers bij hen helemaal niet werken. Ze veroorzaken intussen wel allerlei nare bijwerkingen. Dat zegt huisarts Hans van der Linde uit Capelle aan de IJssel dinsdag in een ingezonden brief in dagblad de Telegraaf.
Van der Linde baseert zich op een recent verschenen internationaal onderzoek naar de werking van statines. Daaruit blijkt dat statines alleen helpen bij mensen die lijden aan hart- en vaatziekten, maar niet bij mensen die geen hart- en vaatziekten hebben.

Desondanks slikken honderdduizenden Nederlanders cholesterolverlagers, omdat de dokter of specialist daarmee een hartaanval of beroerte hoopt te voorkomen. Maar volgens het onderzoek hebben deze mensen niks aan de statines. Ze werken niet, veroorzaken intussen wel nare bijwerkingen. Naar aanleiding van de noodklok die Van der Linde vandaag in de Telegraaf luidde, nadat eerder al NRC Handelsblad gewag maakte van het onderzoek naar statines, staat de telefoon bij onze stichting Hartpatienten Nederland roodgloeiend.

Mensen vragen ons wat te doen. Stoppen met statines of doorgaan?
Wij verwijzen deze mensen naar hun behandelend arts. Wij kunnen immers geen medisch advies geven.
De evidente onrust heeft ons doen besluiten een brief te schrijven aan demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid. We vragen hem om op zeer korte termijn duidelijkheid te scheppen over statines.
Want als meer dan een half miljoen Nederlanders de statines slikken zonder er baat bij te hebben, is dat pure geldverkwisting. Bovendien kunnen de statines bijwerkingen veroorzaken, zoals diabetes.
Wij adviseren iedereen die statines slikt en nu twijfelt, advies te vragen aan de eigen huisarts of specialist. Daarnaast kunt u natuurlijk altijd met ons bellen om uw verhaal te doen of uw ervaringen te delen. Gewoon uw hart te luchten dus!
En vooral: laat u niet gek maken. Handel niet ondoordacht! Raadpleeg uw behandelend arts.