Downsyndroom gaat vaak samen met RS-virus

Array

Kinderen met het Downsyndroom hebben een hoger risico op het respiratoir syncytieel (RS) virus. Dit blijk uit het promotieonderzoek van Beatrijs Bloemers (zij publiceerde haar bevindingen in het tijdschrift Pediatrics).

Het RS-virus kan ernstige ontstekingen van de lage luchtwegen veroorzaken. Vooral vroeggeboren baby’s en kinderen met aangeboren hartafwijkingen lopen een verhoogd risico. Veel kinderen met het Downsyndroom hebben aangeboren hartafwijkingen. Maar, ook als dat niet het geval is, blijft het risico verhoogd.

Kinderen met het Downsyndroom hebben een 13 keer verhoogd risico op een infectie met RS. Jaarlijks worden er 200 tot 300 kinderen met het Downsyndroom geboren in Nederland. Op basis van haar resultaten raadt Bloemers aan een onderzoek te doen naar het nut van passieve immunisatie tegen RSV bij kinderen met het Downsyndroom.

09-09-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Beatrijs Bloemers, Geneeskunde
Proefschrift: Severe RSV infections in children with Down syndrome: the contribution of an impaired immune system
Promotor 1: Prof. dr. J.L.L. Kimpen
Promotor 2: Prof. dr. A.M. van Furth
Copromotor 1: Dr. L.J. Bont

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen