Medicijnen sneller op Amerikaanse markt

Array

Medicijnen moeten alvast op de Amerikaanse markt worden toegestaan als ze door de Europese autoriteiten zijn goedgekeurd.

Dat vindt het Pacific Research Institute, een conservatieve denktank in de Verenigde Staten. John Graham, de schrijver van het rapport over dit onderwerp hield een jaar lang de autorisatie van medicijnen bij. In dat jaar keurden het European Medicines Agency (EMA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) 39 nieuwe medicijnen goed. Van de medicijnen werden 13 door beide instanties goedgekeurd. Maar de EMA was steeds sneller dan de FDA, gemiddeld 97 dagen.

Voor 17 medicijnen geldt dat Amerikanen er sneller toegang toe hebben gehad als ze alvast waren toegestaan op de Amerikaanse markt. Er hadden potentieel levens kunnen worden gespaard van patienten voor wie nu geen medicatie beschikbaar is, stelt Graham in zijn rapport. Wél zou er volgens Graham een etiket op de medicijnen moeten komen waarop staat de FDA de medicijnen nog niet heeft goedgekeurd.

Bron: Medisch Contct/Simone Paauw

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen