Ambrosia verlengt hooikoortsseizoen met twee maanden

Array

Van oorsprong komt de plant Ambrosia uit Noord-Amerika. Het is een eenjarige plant die de stof coronopiline uitscheidt waardoor de groei van andere planten in haar omgeving wordt belemmerd. Maar er is nog iets opmerkelijks aan deze plant. Het stuifmeel geeft een heftige hooikoortsreactie net als het aanraken van de bloeiwijze. In Noord-Amerika is inmiddels een op de tien mensen overgevoelig voor de ambrosiapollen. Van de allergiepatienten komt een kwart in het ziekenhuis terecht. Doordat de plant pas in september en oktober gaat bloeien wordt hierdoor het hooikoortsseizoen met twee maanden verlengd.

De plant komt ook steeds vaker voor in Noord-Europa onder meer via de verspreiding van de zaden in vogelvoer. Ambrosia komt oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar het pollen van deze plant is in de Verenigde Staten een zeer belangrijk en veelvoorkomend allergeen. Recent blijkt deze plant ook in Nederland meer voor te komen, onder andere omdat het zaad voorkomt in vogelzaad, dat in de winter veel in tuinen wordt gestrooid. De ambrosia plant lijkt erg op bijvoet: beide planten hebben groen geveerde bladeren. Ambrosia onderscheidt zich echter van bijvoet door de zachte beharing van de stengel en het blad. De bloeiwijze is een rechte aar met groene onopvallende bloempjes waarin gele meeldraden bloeien. De plant groeit op braakliggende grond en kan afhankelijk van de standplaats van een tiental centimeters tot een meter groot worden.De Europese Commissie heeft recent € 500 miljoen uitgetrokken voor onderzoek naar de bestrijding van de plant. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en de Wageningen Universiteit gaan nu bijhouden hoeveel mensen in Nederland ziek worden van ambrosia.

Bloeiperiode: De plant kan bloeien in augustus en september en overlapt dus voor een deel met de bloei van bijvoet. Hieronder is het gemiddelde van de dagelijkse Ambrosiapollen tellingen van 10 achtereenvolgende jaren weergegeven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen