Geïndividualiseerde behandeling van longontstekingen

Array

Kleine genetische verschillen in de afweer van mensen kunnen de ernst van een longontsteking bepalen. Anke Bruns geeft in haar proefschrift een voorbeeld hoe deze genetisch verschillen in de toekomst gebruikt kunnen worden om patienten te selecteren die baat hebben bij een intensive behandeling van de longontsteking.

Ook eiwitten uit het bloed kunnen gebruikt worden om te bepalen of de behandeling aanslaat of om patienten te herkennen die antibiotica nodig hebben. Door patienten die antibiotica nodig hebben beter te selecteren, kan het antibioticagebruik afnemen en blijven bacterien langer gevoelig voor antibiotica. Daarnaast blijken herhaalde longfoto’s alleen maar zinvol bij individuen die niet opknappen. Longfoto’s worden vaak gebruikt om het beloop van de ziekte te vervolgen. Maar de helft van de patienten met een longontsteking heeft na een maand nog afwijkingen op de longfoto die passen bij de infectie, terwijl ze op dat moment klinisch vaak al opgeknapt zijn.

24-09-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Anke Bruns, Geneeskunde
Proefschrift: Individualized treatment strategies in community-acquired pneumonia – From initial inflammatory response to long-term prognosis
Promotor 1: Prof. dr. I.M. Hoepelman
Promotor 2: Dr. J.J. Oosterheert

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen