MRI-gestuurde radiotherapie baat patiënt

Array

MRI-gestuurde radiotherapie levert een duidelijke verbetering van de huidige radiotherapie en zal een alternatief kunnen zijn voor specifieke patienten die nu chirurgisch behandeld worden. Dat stelt Ellen Kerkhof in haar proefschrift.

In de radiotherapie wordt een patient met kanker gedurende een aantal aaneengesloten weken dagelijks bestraald met een bestralingsapparaat. Het doel van deze behandeling is het vernietigen van de tumor terwijl het omliggende gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard blijft. Tumoren veranderen van positie, volume en vorm tijdens het verloop van de behandeling. Voor een gerichte bestraling is het van essentieel belang de tumor tijdens de behandeling af te beelden.

Op de afdeling radiotherapie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht wordt, in samenwerking met Elekta en Philips, een bestralingsapparaat met MRI-functionaliteit ontwikkeld. MRI is een beeldmodaliteit die zeer geschikt is voor het afbeelden van tumoren die voornamelijk uit zachte weefsels bestaan. Het wordt hierdoor mogelijk de patient op basis van de tumor te positioneren en zo gerichter te bestralen.

21-09-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Ellen Kerkhof, Geneeskunde
Proefschrift: The clinical rationale for MRI-guided radiotherapy
Promotor 1: Prof. dr. ir. J.J.W. Lagendijk
Copromotor 1: Dr. B.W. Raaymakers

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen