Nederlander onderschat eigen zoutconsumptie

Array

Ongemerkt zit er per dag nog steeds teveel zout in onze voeding. Recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van HAK, toont aan dat de consument de eigen zoutconsumptie flink onderschat. Tweederde van de Nederlanders denkt maximaal 6 gram zout per dag te gebruiken. Gemiddeld blijkt het zoutgebruik echter 9 tot 10 gram per dag te zijn, ruim boven de door de Gezondheidsraad geadviseerde norm van 6 gram. Deze norm blijkt echter bij 70% van de ondervraagden niet bekend te zijn.
Veel consumenten vinden hun dagelijkse zoutconsumptie wel belangrijk, 76% let in meer of mindere mate op hun zoutconsumptie. Er wordt dan met name gelet op het toevoegen van zout bij het koken en/of aan tafel. Dit terwijl de meerderheid zich realiseert dat verpakte levensmiddelen juist de grootste bron van zout in het dagelijkse voedingspatroon zijn. Toch worden etiketten van verpakte levensmiddelen slechts door 24% gelezen. Er wordt daarbij dan met name gelet op de calorieen en het vet en in mindere mate op het zout.

De zoutconsumptie kan verder worden beperkt door meer gebruik te maken van verpakte levensmiddelen zonder toegevoegd zout. Het aanbod van zoutarme producten in de supermarkt wordt door ruim 40% nog steeds als te beperkt ervaren.

Recente artikelen