Nieuwe mogelijkheden vanuit tekstverwerker OpenOffice: Brailleschrift En Brailledruk

Onderzoekers van de K.U.Leuven lanceren vandaag, 4 augustus 2010, een uitbreiding voor OpenOffice.org Writer. De uitbreiding zorgt ervoor dat je vanuit een tekstverwerker tekstdocumenten naar braille kan exporteren of rechtstreeks naar een brailledrukker kan sturen.
De gratis uitbreiding ‘odt2braille’ is zowel bedoeld voor vakmensen als voor leken. Het systeem laat toe om bestaande tekstdocumenten om te zetten naar braille, maar ook om op de klassieke manier braille in te voeren. Dat wil zeggen dat je zelf kan aangeven waar een brailleteken op het papier zal komen.

Belangrijker is verder dat je een tekstdocument automatisch kan omzetten naar braille. Hoewel zo’n omzetting ook mogelijk is met andere, meestal commerciele software, heeft odt2braille een groot bijkomend voordeel: het hele proces verloopt in een enkele software-omgeving, namelijk OpenOffice.org en alles wordt bewaard in een enkel bestand. Synchronisatieproblemen zijn dus uitgesloten. Het resultaat is tenslotte qua opmaak aanpasbaar aan de wensen van de gewone gebruiker én van ervaren braillisten.

Door het gebruik van nieuwe technologieen zoals audioboeken en synthetische spraak op PC’s kennen blinden vandaag minder braille dan enkele decennia geleden. Niettemin blijft braille belangrijk: braille is niet alleen een leessysteem maar ook een schrijfsysteem. Zo zou het onderwijzen van braille aan blinde kinderen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van hun functionele geletterdheid. Voor doofblinde personen is braille onmisbaar.
toegevoegd : 5/08/2010
Bron : KULeuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen