Uitbraak hepatitis A vooral onder homoseksuele mannen

Array

De uitbraak van hepatitis A (geelzucht) die momenteel in Zeeland plaatsvindt, heeft zich met name verspreid via homoseksuele contacten. Dat heeft de GGD geconcludeerd op basis van nieuwe onderzoeksgegevens.

Uit nieuwe cijfers is nu gebleken dat het aantal besmettingen sinds 8 juli van 9 naar 14 is gestegen. Dat is fors meer dan gemiddeld. Daarbij gaat het in 12 gevallen om een variant die via homoseksueel contact is verspreid. Dit was eerder nog niet met zekerheid vast te stellen. De overige 2 besmettingen zijn tijdens een buitenlandse reis opgelopen en liggen qua aantallen in lijn met de gemiddelden.

Deze informatie is van belang om verdere verspreiding zo veel mogelijk te beperken. Zo benadert de GGD de doelgroepen zelf actief via onder andere websites en homo-ontmoetingsplaatsen, om hen te informeren over hepatitis A en hoe zij zich daartegen kunnen beschermen.

Al eerder waarschuwde de GGD voor besmetting met hepatitis A. Het virus zit in de lever en ontlasting van iemand die de infectie bij zich draagt. Je kunt hepatitis A daarom onder andere oplopen bij seksueel contact, namelijk door het likken of vingeren van de anus. Verder kan het hepatitis A-virus na toiletgebruik via de handen in voedingsmiddelen terechtkomen en zo verspreid worden. Besmetting is echter te voorkomen, door een goede hygiene en vaccinatie.

Meer informatie over hepatitis A is te vinden in het folderoverzicht infectieziekten van de GGD Zeeland. U kunt ook kijken op de website van het Nationaal Hepatitis Centrum (NHC) www.hepatitis.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen