Honderdvijftigste hartklepvervanging via katheter in Erasmus MC

Array

In het Thoraxcentrum van Erasmus MC is met succes de honderdvijftigste vervanging van een aortaklep met een katheter uitgevoerd. Met deze ingreep wordt een hartklep vervangen, meestal via een katheter in de lies, bij patienten met ernstige klachten die niet in aanmerking komen voor een openhartoperatie. In december 2005 werd de ingreep voor het eerst in Nederland uitgevoerd in het Thoraxcentrum.

Vervanging van de aortaklep met katheters, ook wel percutane- of transkatheter hartklepinterventie (THI) genoemd, wordt uitgevoerd bij patienten met ernstige klachten die vanwege hun slechte gezondheid niet meer in aanmerking komen voor de meer gebruikelijke openhartoperatie. Omdat de methode minimaal invasief is – de hartklep wordt via een katheter in de slagader in de lies op de juiste plek gebracht – herstellen patienten sneller van de ingreep dan na een operatie. Voor iedere patient wordt in het multidisciplinaire hartteam, met ondermeer cardiologen en hartchirurgen, de meest geschikte behandeling (operatie of THI) bepaald.

Met de honderdvijftigste THI is Erasmus MC in Nederland het grootste centrum voor deze ingreep met de meest langdurige ervaring. Het Thoraxcentrum van Erasmus MC heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de ingreep en vervult tevens een belangrijke rol bij de opleiding van specialisten in binnen- en buitenland. Artsen van Erasmus MC voeren regelmatig ingrepen uit in buitenlandse centra die zich hierin willen ontwikkelen. De ingreep is complex en stelt hoge eisen aan ervaring en vaardigheid van de specialisten en het hele team dat de ingreep uitvoert.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen