André Smout,maag-darm-leverarts, is benoemd tot hoogleraar Neurogastroenterologie en Motoriek

Array

Dhr. prof. dr. A.J.P.M. Smout (1950) is benoemd tot hoogleraar Neurogastroenterologie en Motoriek aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).
André Smout is maag-darm-leverarts met specifieke belangstelling voor stoornissen in de motiliteit van het maagdarmkanaal. Ook de veel voorkomende stoornissen waarbij een verhoogde pijngevoeligheid van het spijsverteringskanaal op de voorgrond staat (zoals het prikkelbare darmsyndroom) rekent hij tot zijn werkterrein. Zijn promotieonderzoek had betrekking op de elektrische activiteit van de maag. Sindsdien ligt de nadruk van Smouts wetenschappelijke werk op het vakgebied dat nu Neurogastroenterologie en motoriek wordt genoemd. De komende jaren zal zijn onderzoeksaandacht vooral uitgaan naar de refluxziekte. Ook in de patientenzorg ligt het accent van Smouts werkzaamheden op het terrein van de motiliteitsstoornissen. Naast onderzoek en patientenzorg ziet hij onderwijs, aan studenten, artsen en anderen, in binnen- en buitenland, als een belangrijk onderdeel van zijn taak.

Smout was sinds 1994 hoogleraar Pathofysiologie en kliniek van gastrointestinale motoriekstoornissen aan de Universiteit Utrecht. Voor die tijd was hij universitair docent bij de vakgroep Gastroenterologie van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Smout is bestuurslid van de European Society of Neurogastroenterology and Motility en voorzitter van de sectie Maagdarmmotoriek van de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie. In 2005 ontving hij een Masters Award in Gastroenterology van de American Gastroenterological Association. Hij publiceerde meer dan driehonderd artikelen in diverse internationale wetenschappelijke tijdschriften en schreef een aantal boeken over maagdarmmotoriek en de stoornissen daarvan.

Bron: UVA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen