Olivier Busch is benoemd tot hoogleraar Gastro-intestinale chirurgie

Array

Dhr. dr. O.R.C. Busch (1962) is benoemd tot hoogleraar Gastro-intestinale chirurgie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).
Olivier Busch richt zich in zijn onderzoek op de chirurgie van de bovenste spijsweg, de slokdarm en de maag, en op hepato-pancreatico-biliarechirurgie (HPB-chirurgie), die lever- pancreas- en galwegchirurgie omvat. Hij bekijkt daarbij vooral de oncologische aspecten van tumoren van deze organen. Busch verwach,t dat steeds meer tumoren voor operatie behandeld zullen worden met een combinatie van zowel chemo- als radiotherapie. Ook niet-maligne afwijkingen zoals alvleesklierontsteking en motiliteitsstoornissen van de slokdarm hebben zijn aandacht. Daarbij staan de functionele aspecten van deze chirurgie op de voorgrond.

Aangezien het vaak hoogcomplexe chirurgie betreft, is deze complicatie gevoelig en is een hoge kwaliteit van zorg vereist, zodat steeds meer van deze zorg in gespecialiseerde centra zal plaatsvinden. Tevens dient door een valide zorgregistratie deze kwaliteit gecontroleerd te worden. Het beter inzichtelijk maken van de uitkomst van zorg is een belangrijke doelstelling van Busch. Daarnaast richt hij zich op de modernisering van de specialistische vervolgopleiding waar hij als opleider chirurgie verantwoordelijk voor is. De doelstelling is hierbij een meer competentiegerichte opleiding met structurele feedbackmomenten te implementeren.

Busch is sinds 1999 werkzaam als staflid chirurgie aan het AMC. Hij is momenteel voorzitter van de landelijke werkgroep die de Richtlijn Pancreascarcinoom samenstelt. Als penningmeester en mede-oprichter van het Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) is Busch actief bezig om de uitkomst van zorg binnen de gezondheidszorg beter transparant te maken. Voorheen was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-Intestinale Chirurgie (NVGIC) en maakte hij deel uit van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). Busch heeft vele publicaties in (inter)nationale vaktijdschriften op zijn naam staan.

Bron: UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen