Pleister op de Wonden

Op het theaterfestival Boulevard dat van 6 tot en met 15 augustus in ’s-Hertogenbosch gehouden wordt, worden in een glazen huisje op de Parade verhalen over het Groot Ziekengasthuis verzameld. Theatermaker Natasja d’Armagnac is al een aantal jaren gefascineerd door het oude ziekenhuis in de binnenstad. Zij werkt aan een theatervoorstelling over het GZG, die volgend jaar na de verhuizing in het lege ziekenhuis zal worden gespeeld.

Natasja d’Armagnac zit samen met collega-theatermakers en acteurs van rederijkerskamer Moyses Bosch op het Festivalplein in een doorzichtig huisje. Per keer kan één persoon naar binnen. Terwijl de één interviewt, typt de ander belangrijke zinnen en flarden uit het gesprek op de laptop. Deze tekst wordt meteen weergegeven op een groter scherm dat van buitenaf te zien is, waardoor langslopend publiek de tekst kan lezen.

Verhalen verzamelen
Al vanaf 1274 is er een ‘gasthuis’ in de Bossche binnenstad. Het Groot Ziekengasthuis is nu onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het oude GZG-terrein heeft een enorme geschiedenis, aldus d’Armagnac. “Er is heel veel beleefd. Dramatische gebeurtenissen, mooie gebeurtenissen. Mensen zijn er bang geweest, hebben er verdriet gevoeld, zijn er in paniek geweest, maar ook opgelucht en blij.” De theatermakers willen de verhalen verzamelen van patienten en bezoekers, maar ook van artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en ander personeel. Als dank voor hun verhaal ontvangen de vertellers een ‘pleister op de wonden’, beschikbaar gesteld door het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De theatermakers zitten elke dag van 15.00 tot 22.00 uur in het huisje. Na afloop van het Boulevardfestival komt het huisje enige tijd in de tuin van het GZG te staan. Daar kan het publiek in een speciale brievenbus ook een boodschap voor hen achterlaten.