Incontinentiezorg duidelijk verbeterd

Array

Verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen die mee hebben gedaan aan het Verbetertraject Continentie hebben hun continentiezorg aantoonbaar verbeterd. Het Verbetertraject Continentie werd in 2009 gestart door , kenniscentrum voor langdurende zorg binnen het programma . Zeventien zorginstellingen namen deel aan het traject dat als doel had te verminderen en de zorg fysiek minder belastend te maken voor verzorgenden.

Incontinentie niet verminderd
Hoewel het aantal clienten met incontinentieklachten niet is afgenomen, concludeert Vilans toch dat de zorg is verbeterd. Volgens Vilans is een jaar namelijk te kort om al veranderingen te zien. ‘Als de verbeterteams echter op dezelfde voet verdergaan, zal de prevalentie gaan dalen’, aldus het kenniscentrum.

Kwaliteit verbeterd
Dat de kwaliteit van de zorg is verbeterd blijkt volgens Vilans ondermeer uit de hogere waardering die de clienten de continentiezorg nu geven in vergelijking met voor de start van het traject. Het rapportcijfer dat zij geven steeg van een 6 naar een 7,4. Ook de meer ‘harde’ resultaten wijzen op een verbetering: de huidconditie van de clienten is verbeterd; clienten worden gemiddeld vaker naar het toilet gebracht, van gemiddeld 3,1 keer per dag naar 3,4 keer en hulpmiddelen om de toiletgang te vergemakkelijken, zoals steunen en beugels,worden vaker gebruikt.

Diagnose
Om clienten met urine-incontinentie goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat bekend is wat de onderliggende oorzaak van de incontinentie is. Bij de deelnemende instellingen is het aantal clienten met een diagnose over de oorzaak van incontinentie verdubbeld van 30 naar 60 procent. Verzorgenden in de thuiszorg geven wel aan dat ze het vaak moeilijk vinden om de huisarts zo ver te krijgen dat deze een diagnose stelt. Huisartsen gaan er te vaak ten onrechte van uit dat er toch niets aan te doen is.

Vilans heeft praktijkvoorbeelden en opgedane kennis uit het verbetertraject verzameld in een boekje voor verzorgenden met als titel: ‘Verantwoorde continentiezorg: Wat jij als verzorgende kunt doen!’ Dit boekje is te bestellen via de website van Vilans http://www.vilans.nl/.

Bron: Zorg voor beter

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen