Mogelijk verhoogd risico tweede vorm van kanker bij kinderen behandeld met Cardioxane

Toevoeging van Cardioxane (dexrazoxaan) aan behandeling met verschillende anti-kankermiddelen leidt mogelijk tot een verhoogd risico op een tweede primaire maligniteit (vorm van kanker). Gepubliceerde gegevens laten zien dat bij kinderen het optreden van een tweede primaire maligniteit kan toenemen wanneer Cardioxane wordt toegevoegd aan een behandeling met verschillende cytostatica. Dit geldt met name voor topoisomerase-II-remmers. De uitgebreide productinformatie (SPC) en bijsluiter van het geneesmiddel zijn aangepast. De aangepaste tekst vindt u in de brief.

Dit schrijft de firma Novartis in een brief (link), een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke veiligheidsinformatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd aan behandelaars. Cardioxane wordt gegeven ter preventie van chronische schade aan het hart door het gebruik van doxorubicine of epirubicine bij patienten met kanker in een vergevorderd stadium en/of uitgezaaide kanker na eerdere behandeling met anthracyclines.

Meer informatie

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een ‘Direct Healthcare Professional Communication’ op de hoogte gebracht. Klik hier voor een overzicht van DHPCs.

Bron:CBG MEB

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen