Ziekenhuizen ontvangen subsidie om agressie tegen te gaan

Array

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 1,3 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld waarmee organisaties met een publieke taak agressie tegen hun medewerkers kunnen tegengaan. Het geld wordt verdeeld onder 45 organisaties die nieuwe initiatieven daarvoor hebben ontwikkeld. Onder die groep zijn ook een aantal zorginstellingen.  Het BovenIJ ziekenhuis, de Reinier van Arkel Groep, de Meandergroep en Ziekenhuis Bernhoven krijgen daardoor subsidie om agressie binnen hun instelling terug te dringen.Sinds 2008 is dan in totaal ruim 4 miljoen euro subsidie in plannen van de publieke sector gestoken die ertoe moeten leiden dat werknemers beter beschermd zijn tegen agressie en geweld.

Het gaat om organisaties in de zorg, woningbouw, openbaar vervoer, politie, sociale dienst, onderwijs en gemeenten. Agressie komt in de zorg geregeld voor, maar er wordt er relatief weinig melding van gemaakt. Zorgverleners denken soms dat het er nu eenmaal bij hoort. De ervaring leert echter dat het bespreken van incidenten loont. Heldere afspraken kunnen incidenten voorkomen. Op een afdeling kunnen bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt over wat wel en niet acceptabel is.

De plannen richten zich op het voorkomen en verminderen van agressie tegen werknemers. Het gaat om trainingen voor werknemers, projecten om de schade te verhalen op de daders, voorlichtingsmateriaal en initiatieven die ertoe moeten leiden dat echt aangifte wordt gedaan. Deze subsidie is te danken aan het feit dat onder andere het Jeroen Bosch Ziekenhuis de actuele problematiek erkent en het direct omzet in een concreet actiepunt..

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen