Verbod op sportsponsoring door zorginstellingen’

0
162

SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat minister Klink van volksgezondheid zorgorganisaties verbiedt om sportclubs te sponsoren. Leijten reageert hiermee op de sponsoring van FC Groningen door thuiszorgorganisatie Thuiszorg Groningen. Leijten: “Sponsoring is een commerciele activiteit die niet thuishoort in de zorg. Thuiszorg Groningen is vorig jaar overeind gehouden door 15 miljoen euro gemeenschapsgeld. Dat geld is bedoeld voor zorg, niet voor de voetbalhobby van de directie.”

In ruil voor de 80.000 euro mag Thuiszorg Groningen reclame maken in het stadion. Ook mogen elke thuiswedstrijd twintig clienten en medewerkers van Thuiszorg Groningen op de tribune zitten. Leijten vindt dat juist een organisatie als Thuiszorg Groningen dit niet past. Helemaal gezien de geschiedenis van het bedrijf. Thuiszorg Groningen is niet de enige zorginstelling die dit doet. Ook het Albert Schweitzerziekenhuis, dat jarenlang in de rode cijfers zat en fors moest reorganiseren, sponsort een lokale topklasse club.

Volgens Leijten gedragen zorginstellingen zich steeds meer als commerciele bedrijven: “Naamsbekendheid, grootte en winstgevendheid worden steeds belangrijker in de zorg. De overheid heeft marktwerking ingevoerd zodat zorginstellingen onderling gaan concurreren. Die instellingen gaan zich dan commercieel gedragen inclusief hoge topsalarissen, sponsoring en dure PR. Wie van de zorg een markt wil maken, creeert zorgbedrijfjes met commerciele capriolen.”

Ook lokaal zet de SP grote vraagtekens bij de actie van Thuiszorg Groningen.

Bron: SP